Rodina jelenů ze zookoutku přivítala na světě svého nového člena

15. 6. 2017

V jelením výběhu v zookoutku v Malé Chuchli je od prvního červnového týdne nebývale živo. Lani jelena lesního, které říkáme Šmoula a která v chuchelském zookoutku žije už třetím rokem, se 6. června narodil zdravý koloušek. Jeho pohlaví je nám zatím záhadou, protože Šmoula si svého potomka důkladně stráží, a tak musíme počkat i s výběrem jména a s oficiálními křtinami. Už nyní ale můžete drobného jeleního kojence, jehož srst pokrývá záplava charakteristických bílých skvrnek typických pro „roucho“ všech jeleních koloušků, v zookoutku spatřit. A zpoza ohrady ho opatrně obdivovat, v tom vám hrdá matka jistě bránit nebude.

IMG_2529

Jelení rodinku v zookoutku tvoří kromě laně Šmouly ještě jedna laň a také jeden jelení samec, který oběma laním dělá společnost. Až malý koloušek dospěje, pravděpodobně vyrazí do světa – budeme mu hledat nový domov ve vhodném stádu, které se stane jeho novou rodinou.

Chuchelský zookoutek patří mezi lesní zookoutky, které v pražské přírodě naše organizace spravuje. Zookoutky fungují jako detašovaná pracoviště Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Náhradní domov v nich obvykle nacházejí trvale handicapovaní živočichové, kteří se již nemohou vrátit do volné přírody.