Prvňáčci pomáhali založit letničkové záhony ve Stromovce

29. 5. 2017

Ve čtvrtek 18. května jsme oseli a osadili letničkové záhony před Šlechtovou restaurací ve Stromovce, tak aby v létě stejně jako v předchozích letech mohly svými květy dělat radost návštěvníkům parku i hmyzím opylovačům. Se setím osiva a výsadbou předpěstovaných sazenic, které budou tvořit základní kostru záhonů, než semena vyklíčí, nám přišly pomoct děti z 1.C Fakultní základní školy Umělecká.

Prvňáčci si vyzkoušeli, jak se míchá osivo s pískem i jak se připravená květinová směs správně vysévá, pak přišlo na řadu uhrabání a po něm ještě uválení plochy válcem. Nakonec do středu záhonů vysázeli větší, předpěstované sazenice letniček. Připravili tak celý jeden záhon, na němž se za pár týdnů objeví první barevné květy. Zbytek záhonů zvládli na letní sezonu nachystat naši zahradníci.

zalozeni-zahonu2

Na záhony jsme vyseli již osvědčenou směs semen letniček s poetickým názvem Lednická radost, kterou vytvořili pracovníci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Letničkové záhony pak připomínají rozkvetlou louku, která září odstíny růžové a fialové.

Organizátorem akce bylo oddělení péče o zeleň odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy, které zajistilo i další zajímavé úkoly pro děti spojené se Stromovkou a upomínkové předměty.