Divoká zahrada Hostivař se otevřela, po měsících rekonstrukce vítá první návštěvníky

11. 11. 2016

Svatý Martin dnes přijel do Prahy, ale na cestu do Hostivaře si navzdory všem tradicím místo bílého koně vybral bílého daňka. Po devíti měsících rekonstrukce, během níž se areál kolemjdoucím skryl v záplavě rušného řezání, kopání a vrtání, jsme právě dnes na svatého Martina slavnostně znovuotevřeli náš hostivařský zookoutek u hájovny na západním okraji Hostivařského lesoparku, jehož symbolem se stal unikátní bílý daněk. Proměněný zookoutek s novými výběhy pro daňky a muflony, které si můžou návštěvníci zblízka prohlédnout, nese název Divoká zahrada Hostivař.

Hostivařský areál přiléhající k místní hájovně funguje jako oficiální zookoutek pro veřejnost již od roku 1970 a je tak vůbec nejstarší ze všech lesních zookoutků, které v Praze spravujeme. Stejně jako ostatní i on se zrodil z lesnické tradice, neboť v minulosti býval běžnou součástí takřka každé hájovny menší výběh nebo ohrada pro zraněnou zvěř, o niž se sám lesník staral. Dnes má péči o zraněná zvířata v Praze na starosti naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a v zookoutcích nacházejí důstojný náhradní domov živočichové, kteří se kvůli svému trvalému zdravotnímu či jinému handicapu již nemohou vrátit zpět do volné přírody.

Stav hostivařského zookoutku si však po tolika letech žádal razantní změnu a právě té se letos areál dočkal. V růžku mezi ulicemi K Obecním hájovnám a Mírového hnutí vyrostly nové výběhy pro zvířata, kolem nich jsme postavili nové ploty a vybudovali pěší stezky a vyvýšené vyhlídky a celou zahradu jsme osadili rostlinami.

Bílý daněk poprvé obhlíží své nové panství

Bílý daněk poprvé obhlíží své nové hostivařské panství

V areálu najdete velký výběh pro skupinu unikátních bílých daňků, výběh pro mufloní pár, jehož součástí je kamenná mapa nedaleké Hostivařské přehrady, na níž si mufloni budou moci obrušovat kopýtka, malou včelnici či jezírko pro labutě, husy labutí, kachny pižmové nebo kachničky mandarinské. Během zimy zde ale pravděpodobně zahlédnete i některé další zástupce vodního ptactva, jimž jezírko poslouží jako vhodné zimní útočiště. Kolem vody se obtáčí vyhlídková cesta, která prochází středem zookoutku.

Dlouhý gabionový plot, který ohraničuje rozsáhlý daňčí výběh, má kromě této očividné funkce navíc ještě jednu podstatnou úlohu: Proměnili jsme jej v největší hmyzí hotel v České republice. Drátěnou konstrukci plotu vyplňují přírodní materiály, jako jsou kameny, dřevěná polena, rákosová stébla či šišky, v nichž zůstává spousta rozmanitých skrýší vhodných pro hmyzí a jiné drobné návštěvníky. Užiteční malí opylovači a likvidátoři rostlinných škůdců se tu mohou ukrýt při nepřízni počasí a do chodbiček a komůrek klást vajíčka, z nichž se pak líhne nová generace. Hmyzí hotely tak divákovi poodhalují život jinak nenápadného hmyzu a jeho zástupcům zase slouží jako náhradní domov, protože v přírodě příhodných úkrytů pořád ubývá.

Posledních pár šroubků...

Poslední úpravy: přivrtávání nových informačních panelů

mapa-divoka-zahrada

Vnější cesta okolo zookoutku je volně přístupná a do výběhů tak můžete nahlížet, kdykoli půjdete kolem. Část vnitřní vyhlídkové cesty procházející středem zookoutku bude v nynějším zimním období kvůli bezpečnosti návštěvníků ve všední dny otevřená od 8 do 17 hodin, o víkendech bude uzavřena.

Celou rekonstrukci, která trvala od února do října letošního roku, jsme financovali z prostředků odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy. Cena rekonstrukce bez DPH dosáhla takřka 5 milionů Kč.

 

Jak rekonstrukce postupně probíhala, se můžete podívat v naší galerii.

A jak se povedlo dnešní slavnostní otevření divoké zahrady?