S prvními lety přichází i pády: Stanice pomohla mláděti sokola zpátky do výšin

16. 6. 2016

Zřejmě některý z prvních odvážnějších leteckých pokusů se minulý týden nevyvedl jednomu ze čtveřice mláďat vzácného sokola stěhovavého, která se sokolímu páru narodila letos na jaře v hnízdní budce na komíně malešické spalovny. Mladý sokol skončil na zemi, naštěstí se ale neplánované přistání obešlo bez vážných následků, a tak jej mohli pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy v Malešicích znovu vypustit hned druhý den.

K lehce otřesenému mláděti, jehož let nechtěně zbrzdila země, přivolal záchrannou stanici ornitolog Dušan Rak, který se dlouhodobě věnuje ochraně sokolů v Praze a pražská sokolí hnízda monitoruje. Pro jistotu jsme mládě odvezli k veterinářce záchranné stanice, která jej prohlédla a zjistila, že je sokol naštěstí úplně v pořádku. Hned následujícího dne jsme proto sokola na místo vrátili – vypustili jsme jej na střeše, aby mělo cestu na komín jednodušší, a mládě si zpátky do hnízda již bez problémů samo doletělo.

sokol

V Malešicích stanice u sokolů zasahovala už v minulém roce a také tehdy potřebovalo pomoc jedno ze sokolích mláďat. V letu narazilo na překážku a způsobilo si zranění. V hlavním městě hnízdí kriticky ohrožení sokoli pouze na dvou lokalitách – ve speciálních sokolích budkách na plynárenském komíně v Michli a právě na komíně spalovny v Malešicích. Kuriózní je, že obě samice mají společného samce, který létá pomáhat s výchovou potomků k oběma hnízdům. Praha sokoly stěhovavé láká hlavně svojí bohatou populací holubů, kteří jsou pro dravce vždy vítanou kořistí, a budky na ochozech vysokých komínů jim navzdory provozu velkoměsta hluboko dole na zemi poskytují dostatečný klid pro bezpečné zahnízdění.

Tři sokolí mláďata se letos narodila také sokolům na komíně teplárny v Děčíně a jejich rodinku můžou zájemci sledovat dokonce v přímém přenosu.