Výra s jezevcem vyprovázela při návratu do přírody třicítka nadšenců

18. 2. 2016

Chuchelský háj, který během dne nečekaně zapadal sněhem, přivítal včera vpodvečer asi třicet odvážlivců. Stezkou pod sklánějícími se zasněženými větvemi se s námi vydali na mimořádnou procházku Za sovím houkáním. Společně jsme se zhostili důležitého úkolu: Po týdnech rekonvalescence se měl do přírody vrátit vyléčený výr ze záchranné stanice. A překvapivě nebyl sám. Parťáka, s nímž nikdo nepočítal, mu dělal jezevec, kterého právě toho dne ošetřovatelé vysvobodili z kotelny jednoho z domů v Holešovicích.

Jako první do lesa dorazily děti z družiny základní školy ve Slivenci a z materiálu povalujícího se všude kolem začaly budovat armádu sovích sněhuláků. Když se shromáždili i všichni ostatní, pustil se náš ornitolog do zasvěceného výkladu o sovách v české přírodě.

houkani2

Na vyhlídce u kostelíka svatého Jana Nepomuckého pak přišla chvíle pro uzdraveného výra a pro jezevce z Holešovic, jemuž naštěstí vůbec nic nebylo, jen potřeboval pomoc při hledání cesty z kotelny zpátky do přírody. Jakmile se výr, který se v záchranné stanici zotavoval ze zranění po střetu s autem na pražském okruhu, dostal do vzduchu, důstojně obkroužil střechu kostelíka a zmizel v lese. Jezevec si výstup z přepravky nejdřív trochu rozmýšlel, ale také on se po chvíli ztratil ve tmě. Zřejmě šel obhlédnout jezevčí nory ve stráních pod kopcem.

houkani4

Zatímco osvobozená zvířata pokračovala dál již po své vlastní ose, naše výprava Za sovím houkáním pokračovala. Zvukem elektronických vábniček jsme se snažili přilákat některou z místních sov a skutečně, už po pár minutách, proťal napjaté ticho místní puštík z rokle za chuchelským zookoutkem. Dokonce se přiletěl potenciálnímu konkurentovi ukázat – vyčkávavě posedával na větvi asi 50 metrů od nás, než dospěl k přesvědčení, že jako ten moudřejší ustupuje.

Vypouštění výra a jezevce a výpravy za sovami se zúčastnila i radní hlavního města Prahy RNDr. Jana Plamínková, jež má mimo jiné na starosti oblast životního prostředí.

Příští týden s vycházkami pokračujeme v Modřanské rokli a do poloviny března stihneme ještě výpravu do Satalické obory a obory Hvězda (událost najdete také na naší facebookové stránce).