Za semínky na Vítkov: V parku přibyla nová ptačí krmítka

17. 2. 2016

Sýkorky, kavky, žluny i strakapoudi z vrchu Vítkova, ale také všichni ostatní ptáci, kteří právě poletí kolem, najdou v parku na Vítkově deset nových krmítek. Na stromech se objevila v průběhu letošního ledna a plnit je ptačími dobrotami můžou i sami návštěvníci parku.

Čerstvá várka krmítek ulevila několika starším krmítkům, která již v parku nějakou dobu fungují a v nichž také ptactvo zahánělo hlad v předcházejících zimách. Že spolehlivě slouží hladovým opeřencům jako žádané zásobárny potravy, se ale na jejich stavu logicky projevuje a postupně dosluhují. Park na Vítkově prošel navíc v minulém roce výraznou proměnou – nezbytné pěstební a zdravotní probírky se dotkly hlavně porostu na zarostlých severních svazích. Instalace krmítek je tak částečně kompenzací za nedávné rušnější období a zároveň vzkazem pro zdejší faunu, že jsme ani na ni nezapomněli.

Nová krmítka vyrobila ptačím „zákazníkům“ doslova na míru naše truhlárna a na vybraná místa po celém parku je rozmístila firma Gartensta plus, s. r. o., která v parku provádí pravidelnou běžnou údržbu. Výrobu krmítek financoval odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.

Abyste se ujistili, že pražské ptactvo nebude hladovět, a sami doma za oknem krmítko nemáte, můžete jim při procházce parkem krmítka na Vítkově naplnit. Většina ptáků, kteří na krmítko létají, miluje slunečnicová semínka a podobně ocení, když jim nabídnete třeba drcené vlašské nebo lískové ořechy. Do krmítka naopak nepatří suché pečivo, protože sůl, která se přidává do těsta, může drobnému ptactvu vážně uškodit. Nezapomeňte také, že zásobovat krmítka je vhodné jenom v zimním období, na jaře a v létě si ptáci dokážou docela dobře najít chutnou potravu svými vlastními silami.

krmitka

Rádi byste měli podobné krmítko i na zahradě? Ozvěte se našim truhlářům a krmítko si u nich objednejte. Cena za krmítko je 479 Kč včetně DPH. Obrátit se můžete přímo na vedoucího truhlárny Miloslava Linharta (777 719 003 nebo linhart@lesy-praha.cz).