Nový záhon na jaře rozzáří okolí Národního památníku na Vítkově

10. 12. 2015

Zelené plochy v parku na vrchu Vítkově rozšířil nový štěrkový trvalkový záhon, jehož vybudování a osázení jsme před několika dny dokončili. Na záhonu v centrální části parku v ulici Pražačka v blízkosti Národního památníku na Vítkově jsme vysázeli přes 1500 trvalek 30 různých druhů a doplnili je cibulovinami, které rozkvetou už příští jaro.

Výsledkem je pestrý suchomilný záhon, jehož vzhled se během jediné sezóny několikrát promění. Pod paprsky jarního slunce rozkvetou nejprve cibuloviny, poté převezmou hlavní díl pozornosti kolemjdoucích kontrastní listy trvalek, které pokvetou mnoha barvami od léta až do pozdního podzimu. V zimě pak vytvoří zajímavé struktury odkvetlá květenství.

Záhon jsme osázeli tak, aby si zachoval vzdušnost, a jakmile se rostliny ujmou, bude svým vzezřením připomínat kvetoucí luční porosty. Zvolená štěrková úprava navíc slibuje nenáročnou údržbu záhonu.

Trvalkový záhon vznikl podle zadání odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy a jeho vybudování hradilo hlavní město Praha.

novy-zahon-vitkov