Jabloňový sad ve Stromovce hýří všemi barvami

5. 10. 2015

Ačkoli v babím létě se začíná barevně prosazovat hlavně listí na stromech, v jejichž korunách se pomalu mísí odstíny žluté, oranžové a červené, v pražské přírodě ještě pořád najdete i rozkvetlé květinové koberce. Jedním z nich je malá louka v jabloňovém sadu ve Stromovce, která navzdory chladným ránům dál usilovně kvete, hýří všemi myslitelnými barvami a omamuje vůní.

Květinový záhon pod mladými jabloněmi, na němž se proplétají letničky s trvalkami, jsme zakládali letos na jaře. Díky zvolené směsi vysetých druhů rostlin (směs vytvořila skupina odborníků ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně) se louka každým dnem mění a prodlužuje se i celková délka kvetení.

louka2

Jabloňový sad pěti tradičních jablečných odrůd, který kvetoucí louka odděluje od pěšiny podél Malé říčky, byl na místě založen na podzim 2014. Několik zdejších jabloní „starousedlíků“ doplnily nové stromky a v zadní části sadu jsme vyseli luční směs Česká květnice. Ta svou krásu ale teprve předvede, trvá přibližně 2 až 3 roky, než se ujme a ukáže v plném květu.

Sad, jehož plody mohou návštěvníci parku sami ochutnat, by se měl v budoucnu po dořešení majetkových záležitostí ještě rozšířit a přibudou zde také lavičky, kde se lidé budou moci zastavit a zaposlouchat do bzučení včel a čmeláků, kteří si louku nemohou vynachválit.

Investorem akce je odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.