Exodus ježků: Záchrannou stanici opouští desítky dorostlých mláďat

24. 4. 2015

Do zelené náruče rozkvetlé jarní přírody se v posledních týdnech navrací desítky natěšených ježků, kteří se loni na podzim jako miminka dostali do naší záchranné stanice. Většina z nich měla příliš nízkou hmotnost a s nedostatečnou tukovou zásobou by náročné přezimování ve volné přírodě neměli šanci přežít.

Služby záchranné stanice každoročně vyzkouší několik stovek ježků, jen loni jich bylo 385. V druhé polovině roku obvykle tvoří většinu ježčích pacientů právě podvyživená, vyhladovělá mláďata z pozdních vrhů, která se nestihla vykrmit na dostatečnou váhu a potřebují v klidu zesílit. Mnozí z ježků jsou navíc nemocní, poranění nebo jinak zubožení a sužují je vnitřní i vnější parazité.

Loňský relativně dlouhý a teplý podzim ošetřovatelům zajistil trochu víc času, a tak se jim podařilo velkou část ježků dostat do dobré kondice a vypustit ještě před příchodem zimy. Tvrdým spánkem v doupěti vystlaném pořádnou vrstvou listí a suché trávy už si zotavení ježci zvládli se zimním nečasem poradit sami. 90 jejich kolegů ale přece jen muselo přečkat zimu v závětří záchranné stanice. Teď se konečně taky dočkali.

jezek

Ošetřovatelé bodlinaté čekatele na svobodu vypustili na již osvědčených místech, v Praze jim vybírají hlavně klidné okrajové čtvrti rodinných domů s velkými přírodními zahradami plnými vhodných úkrytů a lokality v blízkosti zahrádkářských kolonií, které patří mezi jejich hlavní stanoviště. V několika případech si pro toho „svého“ ježka přijeli lidé, kteří ho v nedobrém stavu na podzim našli třeba na zahradě a rádi by, aby jim na pozemku po nocích dál „úřadoval“ s hmyzem a hlodavci. I když se přes den schovává a v noci trochu dupe, je ježek totiž skvělý ekologický správce zahrady a zvlášť návštěvnost hmyzích škůdců vlastním žaludkem zodpovědně udržuje na snesitelné úrovni.

Kromě skoro čtyř stovek ježků Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy loni přijala takřka 2300 dalších zvířecích pacientů.