Muflonka Cecilka doplatila na překrmování, naštěstí vyvázla bez úhony

20. 4. 2015

8. dubna zasahovali naši ošetřovatelé ze záchranné stanice v areálu Thomayerovy nemocnice na Praze 4, kde se našla ležící muflonka, která nebyla schopná se postavit a jevila jen nepatrné reakce. Opodál přitom celou dramatickou scénu s obavami sledovalo její mládě.

Muflonku v kritickém stavu jsme převezli do veterinární ordinace, kde naše veterinářka provedla všechna potřebná vyšetření. Výsledky ukázaly, že se její nálezce mýlil, když se domníval, že muflonka spadla ze svahu, pod nímž ležela. Příčinou akutního stavu zvířete bylo překrmení krmivem bohatým na energii, v případě muflonky pečivem, které zdejším muflonům nosí zaměstnanci i pacienti nemocnice. Vyčerpaná muflonka strávila noc v teple jednoho z vnitřních boxů záchranné stanice pod dohledem ošetřovatelů.

muflonka-Cecilka

Ráno už se naštěstí cítila mnohem lépe a netrpělivě přešlapovala v boxu. Ihned jsme ji proto odvezli zpět do areálu nemocnice. Pak už jsme mohli jenom přihlížet dojemnému setkání muflonky, jíž personál nemocnice přezdívá Cecilka, a jejího mláděte, které přečkalo osamělou noc pod ochranou mufloního stáda.

Vysvětlili jsme zaměstnancům nemocnice, aby napříště už muflony pečivem tolik nepřekrmovali a eliminovali tak riziko, že nějaké zvíře znovu zbytečně onemocní acidózou.

Muflony, jejichž původní domovinou jsou středomořské ostrovy Korsika a Sardinie, ve volné přírodě snadno poznáte podle mohutných zahnutých rohů a až rezavých odstínů srsti. Do Kunratického lesa vysadili lesníci malé mufloní stádo v polovině minulého století. Narůstající množství návštěvníků lesa ale zvířata rušilo, a tak se před několika lety mufloni začali stahovat právě do klidného areálu blízké nemocnice.