Sýc rousný našel pomoc v záchranné stanici, teď se vrátil „mezi své“

14. 3. 2015

Zpátky do pražské přírody se vrátil sameček chráněného sýce rousného, který se po těžkém úrazu několik dní zotavoval v Záchranné stanici Lesů hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Ošetřovatelé ze záchranné stanice ho vypustili v Ďáblickém háji, který by mu jako dostatečně velký lesní komplex mohl vyhovovat.

Zraněnou sovičku našli lidé v Bohnicích poblíž polikliniky v Mazurské ulici. V některé z okolních ulic ji pravděpodobně srazilo auto. Vnitřní zranění zprvu nevypadala vůbec dobře, ale postupně se zdravotní stav pacienta začal vylepšovat. Nakonec se sova začala cvičit ve speciální rozlétávací voliéře v záchranné stanici, aby se mohla co nejdříve zapojit do života ve volné přírodě. Ošetřovatelé ji vypustili, jakmile to její zdravotní stav umožňoval. Neradi by ji připravili o šanci letos na jaře zahnízdit.
syc-rousny
Sýc se v Praze vyskytuje vzácně, není to ale poprvé, kdy do hlavního města zavítal. Už dříve se s ním ornitologové setkali třeba ve Vršovicích nebo v Prokopském údolí. Zvlášť v zimních měsících se sovy potulují blízkými lesy podél Vltavy v okolí Prahy. Tvrdý střet s civilizací ale tentokrát naštěstí dopadl dobře.
Jako silně ohrožený patří sýc rousný mezi zvláště chráněné druhy sov. Menší velikostí a skvrnitým zbarvením se podobá sýčkovi obecnému, oba dva druhy se také při svých nočních loveckých výpravách zaměřují hlavně na drobné hlodavce. Na rozdíl od sýčka má ale sýc opeřené nohy. Zvlášť uhrančivý je černě lemovaný pohled jeho výrazně žlutých očí. Obvykle hnízdí ve starých dutinách stromů a k životu si vybírá lesy ve vyšších polohách, už se ale zabydlel i v souvislých lesních porostech v nižší nadmořské výšce.