Ve Stromovce vyrostou byty pro místní netopýry

10. 3. 2015

Ve středu 11. března v 10 hodin začne před Šlechtovou restaurací v Královské oboře Stromovce zavěšování pěti speciálních dřevocementových budek pro místní netopýry. Nové budky, které se do korun stromů umístí z plošiny, rozšíří přirozené hnízdící možnosti netopýrů v největším krajinářském parku v Praze.

Dřevocementové budky napodobují přirozené skrýše netopýrů v dutinách a štěrbinách starých stromů. Váží až 20 kg, jejich vnitřní rozměry jsou přibližně 20 x 40 cm a fungují jako takové netopýří paneláky, neboť každá z nich pojme až 150 netopýřích nájemníků. Velmi pevný materiál by měl zajistit odolnost a dlouhou životnost budek. Budky poslouží jako úkryt pro letní netopýří kolonie, díky dobré tepelné izolaci v nich navíc tito chránění živočichové budou moci „zaspat“ i nepříznivé zimní období.

Ve Stromovce se vyskytuje celkem 9 druhů netopýrů. Prim hraje hlavně netopýr rezavý a netopýr parkový. Konkrétní typ netopýří budky i nejvhodnější lokality k jejich umístění vybrali zaměstnanci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy, kteří na akci spolupracují.

netopyr

Netopýři patří mezi chráněné živočichy z řádu letounů, kteří jako jediní savci dokážou létat. Aktivní jsou hlavně v noci, v prostoru se orientují pomocí echolokace – netopýr vydává krátké a pro člověka neslyšitelné zvuky, které se odrážejí od překážek v okolí a vracejí zpátky k netopýrovi. Díky mimořádně citlivému sluchu proto dokáže odhalit i ty nejmenší detaily o potenciální kořisti. Nepřekonatelní jsou netopýři hlavně ve spotřebě drobného hmyzu, živí se nejrůznějšími brouky, komáry, motýly, housenkami i pavouky. Jednotlivé druhy netopýrů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené druhy a právní ochrana se vztahuje i na jejich stanoviště.

budka

Lesy hl. m. Prahy pro veřejnost pravidelně pořádají jarní a podzimní večerní exkurze za netopýry. Jejich účastníci v doprovodu odborníků monitorují výskyt netopýrů v pražských lesích pomocí ultrazvukového detektoru.

Královská obora Stromovka v posledních měsících prochází velkými změnami. Už začala rozsáhlá revitalizace komplexu zdejších rybníků, na níž navážou i vylepšení v samotném parku. Kromě vyvěšování netopýřích budek se nové příbytky chystají také pro ptačí obyvatele Stromovky.

tisková zpráva ke stažení