Jezevec utekl před exekucí

2. 3. 2015

S mimořádně svobodomyslným jezevcem se minulý týden střetl pracovník naší záchranné stanice. Šelma zřejmě během své výpravy k lidským příbytkům o předcházející noci spadla do koryta ve dvoře domu, kde sídlí exekutorský úřad Prahy 6, a sama se nemohla nepozorovaně osvobodit, protože jediná úniková cesta vedla přímo skrz dům.

Přivolaný záchranář z naší stanice se uvízlému jezevci pokusil pomoci, navzdory mírným kousavým protestům ze strany dotyčného jezevce zvíře odchytil a uložil do přepravky, aby jej mohl zase vypustit na bezpečnějším místě v přírodě o kousek dál. Svéhlavý jezevec to nicméně, zdá se, příliš neocenil a rozhodl se z exekutorského dvora vytratit trochu víc po anglicku, tedy poněkud méně nápadně než s doprovodem ošetřovatele. Nejdřív si to chtěl ale vyřídit s přepravkou, do které začal hryzat, a než ji záchranář stihl i s jezevcem vložit do druhé a větší přepravky, aby ještě chvilku blokoval tendence k předčasnému útěku, nedočkavý jezevec zuby vyrval kovovou mřížku a středem opustil dějiště zásahu.
Vypadá to, že jezevec se v místě dobře vyzná, protože okamžitě zmizel v zástavbě, a v blízkém okolí je i dost zeleně pro případ, že by zatoužil po klidu přírody. Po lekci s jezevcem ovšem záchranná stanice bude muset rozšířit své vybavení o zvláštní přepravky pro zvlášť netrpělivé živočichy (a se zvlášť neodbytným chrupem), jejichž mříže bude jistit zámeček.
jezevec-ze-stanice

Rychlíka z Prahy 6 se nepodařilo vyfotit, a tak ho na ilustrační fotce zastupuje kolega, o kterého jsme ve stanici pečovali v roce 2012.