Rarita v pražské záchranné stanici: Samička želvy bahenní

28. 7. 2014

Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy hostí vzácnou návštěvu. Do péče ošetřovatelů se dostala želva bahenní, s níž se ve volné přírodě dnes již takřka nesetkáte.
Želví samičku její nálezkyně objevila na koupališti v Bělé pod Bezdězem, na místě, odkud se želva vlastními silami nemohla dostat. Odvezla ji s sebou do Prahy a předala do naší záchranné stanice.

zelva
Želva bahenní dorůstá až 25 centimetrů a může se dožít i více než 100 let. V Česku se však řadí mezi kriticky ohrožené druhy a její výskyt je zaznamenáván pouze zcela ojediněle. Přestože byla do přírody několikrát vysazena uměle, její stav se nezvýšil. Několik původních jedinců snad obývá pouze nejjižnější oblast Moravy u soutoku Moravy a Dyje.
Nalezená želva má sice handicap na jedné noze, ale ten jí nijak zásadně nebrání v pohybu. Naším cílem je tedy její návrat zpět do volné přírody, a proto společně se zoology hledáme vhodnou lokalitu pro tento chráněný a kriticky ohrožený druh. Zatím je ve hře i cesta právě na jižní Moravu.
V roce 2013 přijala naše záchranná stanice celkem 2513 zraněných a jinak postižených volně žijících živočichů, přičemž 18 procent všech přijatých živočichů patřilo mezi zvláště chráněné druhy. Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy již ošetřovala například vzácnou vydru říční, sovu pálenou, křečka polního, ledňáčka říčního, sokola stěhovavého či dudka chocholatého.
tisková zpráva ke stažení