Výsadba dubové aleje u nádrže Jiviny

15. 5. 2014

Lesy hl. m. Prahy v minulých dnech na koruně hráze retenční nádrže Jiviny vysadily novou dubovou alej. Lokalita spadá do městské části Prahy 6 a obyvatelé Prahy nádrž, jež byla vybudována v 80. letech na Litovicko-Šáreckém potoce, a její blízké okolí každodenně využívají k odpočinku, sportu, rybaření i k dalším volnočasovým aktivitám.

Jižní břeh nádrže má parkovou úpravu s okrasnými druhy dřevin, naopak severní břeh, kde se nacházejí přirozené porosty s několika druhy vrb, je biologicky hodnotnější. Nová alej tak nejen pomyslně, ale i prakticky propojuje oba břehy a vhodně doplňuje ráz krajiny.

Alej tvoří 17 dubů letních z vlastní produkce Lesů hl. m. Prahy – vyrostly v naší okrasné školce ve Kbelích. Dub letní, lidově zvaný křemelák, je náš domácí druh vhodný především na slunná stanoviště. Jde o nenáročnou dřevinu s mohutným vzrůstem a hlubokým kořenovým systémem, a proto bývá často vysazován na místech, kde je zapotřebí zpevnit půdu.

Lesy hl. m. Prahy budou průběžně zajišťovat i následnou povýsadbovou péči o nové stromořadí. Uvítáme, když nám pomůžete novou výsadbu chránit.