Areál Waltrovky opustil jelen Waltr

2. 4. 2014

Koncem března se podařilo Záchranné stanici Lesů hl. m. Prahy ve spolupráci s investiční skupinou Penta dokončit složitý odchyt a přesun jelena evropského z pražské Waltrovky. Tento jelen si za své útočiště vybral areál bývalé továrny, kde však již byly zahájeny stavební práce a v budoucnu zde má vzniknout obytná zástavba.

Díky specifickému prostředí se z jelena stalo velmi chytré zvíře, u kterého běžné způsoby odchytu selhávaly. Nepřehlednost areálu i blízkost rušné komunikace ztěžovaly samotný odchyt. I při využití řady moderních přístrojů nebyl odchyt jednoduchou záležitostí, ale nakonec se záchranářům podařilo díky nášlapné pasti jelena zasáhnout uspávací střelou. Následoval přesun krále lesů do Krušných hor.

 

 

Malá fotoreportáž z průběhu odchytu

Areál bývalé továrny Waltrovka se rychlým tempem mění ve staveniště. Vzniká zde komplex bytových i administrativních budov. Do této lokality se před lety dostal jelen evropský. Dostal jméno podle místa výskytu Waltr. S postupující stavbou mu ubývalo životního prostoru a hrozilo jeho zranění či úhyn. Také blízkost rušné komunikace vedle areálu představovala riziko, že v případě krizové situace se dostane mezi projíždějící auta a ohrozí nejen sebe, ale i řidiče.

1

Majitelé areálu ve spolupráci se Záchrannou stanicí Lesů hl. m. Prahy začali v únoru připravovat odchyt jelena a jeho přesun na vhodnější místo. Prostor, kde se jelen ukrýval, byl porostlý nepropustnými křovinami. Bylo nutné ho naučit chodit na potravu do prostoru, kde by ho bylo možné zasáhnout uspávací střelou a odchytnout. Od počátku se ukázalo, že je Waltr velmi chytré zvíře a nedá se jen tak obelstít. Po nějaké době se jelen naučil chodit pravidelně na jedno místo, kde ho záchranáři sledovali pomocí fotopasti. Začali připravovat jeho odchyt.

2

První pokus:

V 17 hodin se setkávají záchranáři, veterinární lékařka a majitelé areálu. Podle fotopasti je vypozorováno, že přichází na krmení okolo 19. hodiny. Vše je nachystáno a nezbývá než čekat. Jelen přichází na čas. Puška s uspávací střelou nachystána, stačí, aby jelen přišel o něco blíž. Waltr opatrně našlapuje, je vidět, že se mu něco nezdá, cítí nové pachy, dlouho vyčkává a nakonec odchází.

Druhý pokus:

Další pokus, stejný průběh. Jelen se přišel jen ukázat na dohled, odchází a všichni ještě dlouho čekají, jestli se navrátí. Ve 2 hodiny ráno odcházejí odchytáři a ve 2:30 si jelen pro dobroty přichází ke krmelišti.

Třetí, čtvrtý, pátý…. pokus:

Zkouší se čekaná, naháňka, z posedu, ve dne, v noci. Zapojuje se i nejmodernější technika, termovize, lokalizátor či noční vidění. Stále nic. Jelen vyhrává. Podle zkušených odborníků s dlouhou praxí s jelení zvěří jde opravdu o nebývale chytrého a ostražitého jedince, který se naučil žít v prostředí města.

HM5140d3_jelen3

Přicházejí na řadu způsoby, které používají přírodní národy. Různé pasti. Další pokus, stačilo by, kdyby jelen zavadil o větvičku. Waltr větvičku očichá. Už se sklání, aby se dostal k připraveným jablkům, chybí pár centimetrů, ale jelen se neuvěřitelně obratně vyhne parožím nástraze a jablka jsou jeho.

Z posledních nadějí je nášlapná past. Pokud jelen došlápne, spustí se střela s uspávací látkou a přes telefon dostanou záchranáři signál. Vše nachystáno. Waltr přichází, trošku se rozmýšlí, ale nakonec je nabídka jablek lákavější než ostražitost a došlápne. Je zasažen a odchází si ulehnout do zaručené nejméně přístupných míst.

3

Rozběhne se kolotoč. Do 5 minut je na místě první záchranář. Postupně přijíždějí další. Je nutné co nejdříve jelena dohledat, naložit a převézt na místo vypuštění. Čas utíká rychle a hrozí nebezpečí, že by se jelen mohl probudit předčasně.

jelen8

Jelena se podaří dohledat, opravdu si vybral velmi nepřístupné místo. Na přesun 130 kg živé váhy je zapotřebí každé ruky. Čas stále ubíhá, jelen procitá, záchranáři musí být velmi pohotoví, aby ho zalehli a veterinářka mohla jelenovi připíchnout další uspávací látku. Neobešlo se to bez šrámů na těle záchranářů.

4

Ještě přesun k autu a do transportního přívěsu. Poslední kontrola veterinářkou, ošetření drobných zranění a rozloučení. Po několika týdnech končí příběh Waltra v pražské Waltrovce, ale začíná nový příběh Waltra v lesích Krušných hor.

jelen11

Celý průběh dokumentoval a do videoreportáže zpracoval Ondřej Ševčík.

 

 

tisková zpráva ke stažení v pdf