Ohlédnutí za rokem 2013 v záchranné stanici

17. 2. 2014

V roce 2013 jsme přijali 2513 zraněných a jinak postižených volně žijících živočichů. Nejčastějšími pacienty byli ježci, holubi, kachny divoké, netopýři, rorýsi, labutě a poštolky. 18 procent přijatých živočichů se řadilo mezi zvláště chráněné živočichy, např. kavky obecné, netopýři (všechny druhy), rorýsi obecní či veverky obecné. Našimi nejvzácnějšími pacienty byli ostříž lesní, sova pálená, krahujci obecní, ledňáčci říční, kavky obecné, křeček polní, vydra říční a ropucha zelená.

Živočichy jsme přijímali nejčastěji proto, že se jednalo o nesamostatná mláďata (35 %), zraněné živočichy (28 %) anebo o vysílené živočichy (13 %).

Velkou část vysílených živočichů tvořila mláďata ježků s nedostatečnou hmotností, která jsme přijímali od začátku září až do konce prosince. Letošní rok byl pro pozdní ježčí mláďata nepříznivý, neboť září bylo neobvykle chladné a deštivé. Ježčata se tak k nám dostávala už o měsíc dříve, než je běžné.

1902886_612607108793938_944448573_n

Kritický byl rok 2013 také pro rorýse, které tragicky poznamenaly červnové povodně a dlouhotrvající deště.

Velkou část přijatých pacientů tvořila mláďata. Ta se k nám dostávala buď proto, že se jednalo o osiřelá, nesamostatná anebo zraněná mláďata, či o mláďata vypadlá z hnízd. Bohužel minimálně 10 procent mláďat bylo odebráno z přírody zcela zbytečně. To je jev, se kterým se setkávají pracovníci všech záchranných stanic, přičemž na vině je lidská neznalost. Mnoho lidí neví, že mláďata zajíců či srn ponechává jejich matka o samotě a přichází je pouze nakojit. Proto lidé osamocené malé zajíčky a srnčata „zachraňují“ a přinášejí je do záchranných stanic. Podobně zbytečně lidé „zachraňují“ ptáčata, která se po dobrovolném opuštění hnízda učí létat.

V roce 2013 jsme úspěšně vyléčili a navrátili zpět do přírody 1305 živočichů. Dalších 224 živočichů u nás ještě zůstává, jde především o přezimující ježky a netopýry, které vypustíme zpět do přírody letos na jaře, anebo o pacienty z konce roku 2013, kteří se vrátí do přírody, jakmile se uzdraví.

 

Tisková zpráva ke stažení