Jak osázet podzimní truhlíky a nádoby

13. 10. 2013

S mlhavým podzimem, jehož rána jsou stále sychravější a mrazivější, definitivně končí čas zářivých letniček a balkónových rostlin, které se během letních měsíců vyjímaly v našich obydlích. Venkovní nádoby a okenní truhlíky ale v žádném případě nemusí zůstat pusté.

Do podzimních truhlíků se výborně hodí dvouletky, a to hlavně Viola sp., známá jako maceška, jež kvete v odstínech celé barevné škály: od bílé až po temně vínovočernou. Veselými barvami dokáže rozzářit naše okna v potemnělém podzimním období. Kromě různých barevných druhů macešek si navíc můžeme vybírat i mezi velkokvětými a drobnokvětými variantami.

Podobně vhodná jako maceška je i takzvaná listopadka neboli chryzantéma (Chrysanthemum), která začíná kvést právě s přicházejícími podzimními dny. Do truhlíků používáme rostliny pěstované v malých květináčích.

Další šťastnou volbou mohou být vřesovištní rostliny, jejichž hlavním zástupcem je rod Erica – vřes. V podzimním čase vyniká hlavně jeho květ, ale stejně tak si můžeme vybrat i podle různobarevných listových variací.

no images were found

Mezi méně známé vřesovištní rostliny, které jsou však do nádob stejně tak vhodné, patří například Andromeda – medvědice, Vaccinium – brusinka nebo Gaultheria – libavka. Nádoby oživují nejen zajímavými listy, ale také plody v jasné červené barvě. Vřesovištním rostlinám ale nesmíme zapomenout připravit do nádob vhodný substrát.

Trvalky, jejichž hlavním okrasou jsou ozdobné listy, jako je například dlužicha (Heuchera), tiarela (Heucherella, Tiarella) nebo pestrolisté variety rodu Ajuga, zběhovce, skvěle doplňují zářivě kvetoucí rostliny. Příhodným zeleným doplňkem může být rovněž břečťan (Hegera) či některé okrasné trávy: Festuca – kostřava nebo Carex – ostřice.

Všechny tyto rostliny si může každý snadno a podle vlastní fantazie libovolně nakombinovat a vytvořit tak seskupení například v tónu jedné barvy, anebo naopak výrazně kontrastní aranžmá. Kupříkladu kombinaci pestrých macešek s jemným vřesem a trsy kostřavy můžeme doplnit plazivým břečťanem.

Tip: Jako nápaditou dekoraci lze mezi rostliny zakomponovat okrasné dýně nejrůznějších tvarů a barev, které celé květinové zátiší rozjasní a vyčarují na zápraží či na schodech příjemnou podzimní náladu nejen pro obyvatele domu, ale i pro všechny kolemjdoucí.