Akce Sokol 2012

16. 3. 2012

České ornitologické společnosti se ve spolupráci s Lesy hl. m. Prahy podařilo umístit další hnízdní budku pro sokola v Praze. Je to významná pomoc těmto kriticky ohroženým dravcům, kteří ve městě jen těžko nacházejí vhodná místa k zahnízdění.

Ornitologové celou akci připravili, Lesy hl. m. Prahy zajistily materiál a pomáhaly při výrobě i vyvěšování.

Nová šance je v jedné z věží kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Celé akci předcházelo jednání se správou kostela i památkáři, musela se najít schůdná varianta pro všechny – sokoly, památkáře i farníky. Na přípravu nebylo moc času, protože čas zahnízdění je právě teď a byla by škoda ho propásnout.

Vše se podařilo včas projednat a zajistit, a tak 13. března vypukla „akce sokol“.

Odpoledne se před kostelem Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí sešel celý tým, ornitologové ČSO a pracovníci Lesů hl. m. Prahy, doplněni dalšími přiznivci. Bylo potřeba vynést veškerý potřebný materiál a nářadí až do kopule jedné z věží karlínského kostela, kde se měla na míru sokolí budka sestavovat.

Zdálo se to nejdříve jako poměrně jednoduchý úkol, ale ukázalo se, že vynesení 4 m fošny a desek po uzounkém schodišti a později po kolmých žebřících dalo všem pořádně zabrat. Bylo to 155 schodů nahoru, 155 schodů dolů, k tomu několik žebříků a to celé průměrně každý 8x dokola. To je neuvěřitelných 2 480 schodů.

Materiál jsme vynesli do tzv. „základního tábora“. Tady byla plocha na řezání a přípravu polotovarů budky. Výš vedly už jen žebříky a tam se vytahoval připravený materiál na laně. Úplně nejvýš přímo v kopuli u malého vikýře byl tzv. „vrcholový tábor“, kde byli jen dva odvážlivci vybavení čelovkami a lanem. Ti měřili rozměry nepravidelných mnohoúhelníků a hlásili je do „základního tábora“, kde se podle nich zase měřilo, řezalo a po žebřících a po laně se nařezané polotovary posílaly zpět. A tak několikrát dokola.

Nahoru, dolů, nahoru, dolů. Nakonec se přece jen podařilo vyrobit budku sice naprosto nepravidelného tvaru, ale dokonale na míru.

Ještě vystlat vhodným materiálem, a protože čas opravdu pokročil, tak honem po sobě uklidit, zase po úzkém schodišti snést všechno nářadí dolů a krátce před půlnocí jsme zase venku před kostelem, kde obdivujeme jeho noční nasvícení.

Unavení, špinaví, ale spokojení. Hřeje nás pocit, že se podařilo něco dobrého.

Spolupráce střediska ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy s ornitology se v poslední době výborně daří. Společně se školami a veřejností vyrábíme a vyvěšujeme ptačí budky a ptačí krmítka, kroužkujeme a v zimě jsou v oblibě výpravy za zimními ptačími hosty na Vltavě. Tato spolupráce se odráží i při ochraně ptáků v záchranné stanici Lesů hl. m. Prahy.

Za ČSO se účastnili: L. Peške, D. Rak, M. Sládeček, M. Černý
Za LHMP se účastnili: P. Fišerová, P. Hrma, M. Fišera

PS: Několik dní po instalaci si už sokoli budku obhlížejí.

Tisková zpráva ke stažení.