Výprodej skladu truhlářského řeziva. Máme modřín i dub

30. 4. 2024

S jarním obdobím přichází vhodný čas pro pořízení materiálu pro dům i zahradu. To se zrovna hodí. V naší provozovně v pražských Kbelích (Mladoboleslavská 953, Praha 19 – Kbely) od 2. 5. vyprodáváme sklad truhlářského řeziva a to do vyprodání zásob. Vyskladňujeme prkna a fošny z dubu a modřínu. Nabízené řezivo je nesámované a vzduchosuché, tzn., že je předsušené přirozeně na atmosferickém vzduchu. Toto řezivo je tedy nejvhodnější využít venku, což bude odpovídat podmínkám, ve kterém zrálo.
Celý článek »

Do čtvrtka 2. května platí v Praze zákaz rozdělávání ohňů

30. 4. 2024

Od úterý 30. dubna 2024 od 00:00 hodin do čtvrtka 2. května 2024 do 00:00 hodin platí na území hlavního města zákaz rozdělávání ohňů. Na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím požárů pro území metropole platí nařízení omezující rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

Zákaz rozdělávání ohňů, kouření či používání zábavní pyrotechniky platí pro všechny lesy, parky, lesoparky, louky a zahrady na území hlavního města.  Oheň také nesmíte rozdělávat ve vzdálenosti do 50 metrů od kraje lesa. Omezení platí i pro oblíbené grilování na piknikových místech!

Celý článek »

Na jaře v Praze vysadíme přes 89 tisíc stromků. Velká část půjde na nové plochy

16. 4. 2024

Během jara vysadíme v pražských lesích přes 89 tisíc sazenic lesních dřevin. I letos pracujeme na několika nových výsadbových projektech a zároveň zalesňujeme také paseky, které vznikly ve stávajících lesích při nezbytné nahodilé těžbě napadených či oslabených dřevin. Dvě třetiny sazenic vysadíme na jihovýchodě hlavního města u Dubče, kde založíme nové porosty na dvou původně nelesních plochách. Zbývající třetina sazenic přibyde ke stromům ve stávajících lesích. Ve výsadbách tradičně převažují duby a další listnaté druhy dřevin, které jsou vhodné pro klimatické podmínky Prahy. Opět na vhodných plochách do prací zapojujeme i žáky pražských škol, kteří nám pomáhají zakládat les pro další generace.
Celý článek »

POZVÁNKA: Den pro jedličku. Vrátíme jedličky zpátky do lesa

29. 2. 2024

S jarem se blíží i vyvrcholení aktuálního ročníku našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností. V neděli 24. března 2024 jej zakončí náš slavnostní Den pro jedličku, během nějž v Kunratickém lese společně vysadíme všechny bývalé vánoční jedličky, které jste si u nás před Vánoci zakoupili. Přijít ale může kdokoli – i ti, kteří si naši speciální jedlovou sazeničku v květináči pořídit nestihli. Na místě budeme mít připravené i „volné“ jedličky, kterých se můžete ujmout a vysadit je do lesa.

Celý článek »

Netradiční, ale s budoucností. To jsou naše vánoční jedličky

16. 11. 2023

Vánoční jedličky s budoucností jsou po roce zase tady! 🙂 Sedmý ročník našeho srdcového projektu zahájíme ve středu 22. listopadu 2023. Stejně jako v předchozích letech budeme prodávat speciální vánoční jedličky v květináčích. Opět se jedná o lesní sazenice jedle bělokoré, které možná nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic. Letos jsme do prodeje připravili celkem 700 jedliček, které budete moct na jaře 2024 vysadit přímo do lesa mezi ostatní stromy třeba při příležitosti Dne pro jedličku v Kunratickém lese (24. 3. 2024).

Celý článek »

Na podzim vysadíme přes 56 tisíc lesních sazenic. Do obnovy se zapojí i školy

3. 11. 2023

Podzimními výsadbami pokračují naši lesníci v práci, kterou zahájili na jaře. V pražských lesích tehdy vysadili přes 80 tisíc stromků. Do pražské přírody plánujeme na podzim vysadit celkem přes 56 tisíc sazenic. Nejčastějšími vysazovanými druhy jsou opět sazenice dubu zimního, buku lesního a javoru babyky, z jehličnatých druhů potom jedle bělokorá, modřín opadavý a borovice lesní. Přidají se k více než 2,5 milionu lesních stromků, které jsme za posledních 10 let zasadili.

Celý článek »

Výsadbou sazenice to jen začíná. Mladý stromek potřebuje dál péči lesníků

25. 8. 2023

I v parném létě se musí lesníci postarat o svůj les. Zalévat ho jednoduše nemohou, ale věnují se především vyžínání nevhodných křovin a travin okolo nově vysazených sazenic.
Na jaře a na podzim, kdy je v půdě více vláhy, vysazují lesníci v pražských lesích tisíce nových stromků na uvolněných pasekách i na nových původně polních lokalitách. Letos se během jara prozatím zasadilo na 88 000 kusů převážně listnatých druhů a s dalšími výsadbami se počítá zase na podzim. Aby se většina sazenic dobře ujala a rostla, lesníci jim na začátku vydatně pomáhají zejména ochranou proti zvěři a také likvidací buřeně. Namáhavé vyžínání okolo nových výsadeb probíhá opakovaně od jara do konce října a i nyní je v plném proudu v lesích po celé Praze.
Celý článek »

Jarní počasí láká do pražské přírody. Víte, jak správně používat pikniková místa?

19. 4. 2023

Slunečných a teplejších dní pomalu s postupujícím jarem přibývá a mnoho Pražanů vyráží na piknik někam do přírody, který by třeba rádi spojili i se společným grilováním či posezením u ohně. Víte, kde a za jakých podmínek je to v Praze možné? Zopakujme si pravidla, která je třeba dodržovat, abychom přírodu ochránili před požárem a sebe před pokutou. Hodí se vám to hned teď na konci dubna o čarodějnicích, ale také po celou jarní a letní sezonu.

Celý článek »

POZVÁNKA: Věnujte jedličkám budoucnost a vysaďte je s námi do lesa

3. 3. 2023

S jarem se blíží i vyvrcholení aktuálního ročníku našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností. V sobotu 1. dubna 2023 jej zakončí náš slavnostní Den pro jedličku, během nějž v Kunratickém lese společně vysadíme všechny bývalé vánoční jedličky, které jste si u nás před Vánoci zakoupili. Přijít ale může kdokoli – i ti, kteří si naši speciální jedlovou sazeničku v květináči pořídit nestihli. Na místě budeme mít připravené i „volné“ jedličky, kterých se můžete ujmout a vysadit je do lesa.

Celý článek »

Netradiční ale s budoucností, to jsou naše vánoční jedličky

15. 11. 2022

Vánoční jedličky s budoucností jsou po roce zase tady! 🙂 Šestý ročník našeho srdcového projektu zahájíme už v úterý 22. listopadu 2022. Stejně jako v předchozích letech budeme prodávat speciální vánoční jedličky v květináčích. Opět se jedná o lesní sazenice jedle bělokoré, které možná nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic. Letos jsme do prodeje připravili celkem 1 000 jedliček, které budete moct na jaře 2023 vysadit přímo do lesa mezi ostatní stromy třeba při příležitosti Dne pro jedličku v Kunratickém lese (1. 4. 2023).

Celý článek »

Berte odpadky s sebou, máte společnou cestu. Místo košů sázejme do lesa raději stromy

21. 10. 2022

V Praze se nachází 5500 hektarů lesů, do kterých ročně zavítá asi 10 milionů návštěvníků. Jedním z důsledků tak vysoké návštěvnosti je mimo jiné také značné množství komunálního odpadu, který po návštěvnících v lesích zůstává. Odvážíme ho pryč – pravidelně vyvážíme všechny odpadkové koše v lesích, které spravujeme. Každý rok takto odvezeme přes 200 tun odpadků. Pražské lesy tedy jako smetiště nevypadají, cena za to je ale poměrně vysoká. V praxi v lese to znamená například velmi častý pohyb našich aut, kterými odpadky odvážíme a kterými při tom po lesních cestách ročně najezdíme přes 30 000 kilometrů. A počítat samozřejmě musíme i s velkými finančními náklady, které ročně činí až 10 milionů korun. Co kdyby ale odpadků bylo méně a my bychom část těchto peněz dokázali ušetřit? To je téma naší kampaně Místo košů stromy.

Celý článek »

POZVÁNKA: Stromy pro Prahu sázíme už 30 let. Zasaď strom pro její budoucnost i ty

10. 10. 2022

Každoročně na jaře a na podzim vysazujeme v pražských lesích i na prázdných plochách určených k zalesnění desetitisíce nových stromků. Přidejte se k nám teď na podzim i vy a pomozte nám s výsadbou lesních sazeniček, z nichž jednou vyroste nová generace lesa. Při příležitosti Dne stromů, který se v Česku slaví 20. října, vás zveme na – už skoro tradiční 🙂 – společné sázení lesních stromků, které se uskuteční v sobotu 22. 10. 2022 od 10 do 16 hodin, tentokrát v lesoparku Letňany.

Celý článek »

Seno z pražských luk míří do zookoutků i koním strážníků a zvířatům do zoo

1. 9. 2022

Přes léto jsme z posečených luk, kterých Lesy hl. m. Prahy spravují více než 150 hektarů, vyrobili zásoby sena na zimu. Toho je celkem přes 82 tun a poslouží jako potrava pro živočichy v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a v zookoutcích. Od loňského roku seno dodáváme také do Zoologické zahrady hl. m Prahy či městským strážníkům, kteří s ním krmí své koně.

Celý článek »