Seno z pražských luk míří do zookoutků i koním strážníků a zvířatům do zoo

1. 9. 2022

Přes léto jsme z posečených luk, kterých Lesy hl. m. Prahy spravují více než 150 hektarů, vyrobili zásoby sena na zimu. Toho je celkem přes 82 tun a poslouží jako potrava pro živočichy v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy a v zookoutcích. Od loňského roku seno dodáváme také do Zoologické zahrady hl. m Prahy či městským strážníkům, kteří s ním krmí své koně.

Balíkování sena
Seno nám slouží hlavně jako krmivo pro zvířata, o která pečujeme v naší záchranné stanici a rozvážíme ho také do našich lesních zookoutků, kde žijí trvale handicapovaní živočichové, kteří se už nemohou vrátit do volné přírody. Zookoutky ročně využijí asi tisíc dvacetikilových balíků sena, tedy celkem 20 tun. Menší část sena zužitkuje také naše kbelské ekocentrum Prales pro svou městskou farmu s hospodářskými zvířaty.

Seno od loňského roku navíc dodáváme také Městské policii hl. m. Prahy, která ho používá ke krmení policejních koní. Koně k pohybu po městě pražští policisté využívají už od roku 2007. Právě městští strážníci od nás v loňském roce převzali 3000 balíků sena, což je zhruba 60 tun, čímž se stali vůbec největšími odběrateli sena z pražských lesů. Zoologická zahrada odebrala asi desetkrát menší množství sena.

Seno vyrábíme v lesních úsecích Chuchle, Hostivař a Šárka, letos jsme ho vyprodukovali 82,57 tuny. Aby bylo možné seno využít pro zvířata, musí splňovat určité parametry, kromě nečistot, jako jsou odpadky či kameny, nesmí obsahovat ani žádné jedovaté rostliny.