POZVÁNKA: Věnujte jedličkám budoucnost a vysaďte je s námi do lesa

11. 3. 2022

Aktualizace 4. 4. 2022:
Pro ty, kteří s námi nestihli zasadit svoji vánoční jedličku v neděli 3. 4. na pasece v Kunratickém lese, nabízíme možnost vysadit jedličku do lesa individuálně. Tentokrát již ale musíte mít vlastní nářadí. Zároveň je nutné přesně dodržet správný postup sázení. Jedině tak má jedlička šanci se ujmout a zdárně růst. Svoji sazenici jedle bělokoré si můžete individuálně zasadit na určených místech (mapa) v oboře Hvězda, v Chuchelském háji, Klánovickém lese, v oplocence u Vinoře, parku Ladronka, lesoparku Cibulka či v Kunratickém lese.

Zároveň moc děkujeme všem, kteří včera dorazili na společné sázení. 🙂

******************************************************************

S jarem se blíží i vyvrcholení aktuálního ročníku našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností. V neděli 3. dubna 2022 jej zakončí náš slavnostní Den pro jedličku, během nějž v Kunratickém lese společně vysadíme všechny bývalé vánoční jedličky, které jste si u nás před Vánoci zakoupili. Přijít ale může kdokoli – i ti, kteří si naši speciální jedlovou sazeničku v květináči pořídit nestihli. Na místě budeme mít připravené i „volné“ jedličky, kterých se můžete ujmout a vysadit je do lesa.

Akce začíná ve 14:00 v Kunratickém lese v lokalitě Na Ovčíně nedaleko Velkého altánu a ukončena bude o dvě hodiny později.

Vysazením jedličky podpoříte návrat jedle bělokoré, královny českých lesů, do pražské přírody. Jedle bělokorá v minulosti patřila mezi naše nejhojnější jehličnany, postupem času ale z českých lesů kvůli znečištění ovzduší i nešetrnému hospodaření v lesních porostech takřka vymizela. My to chceme napravit a vy můžete být při tom.

‼️ Předem ale upozorňujeme, že do lesa patří jen stromky z lesních školek, které jsou vypěstované přímo pro výsadbu v lesním porostu a mají potřebnou dokumentaci. Rozhodně lesu neprospějeme, pokud jej v dobré víře obohatíme o různé kultivary okrasných dřevin. Proto prosíme všechny zájemce o sázení v Kunratickém lese, aby si přinesli jen jedličky pořízené v rámci našeho vánočního projektu, anebo si až na místě vybrali jeden ze stromků, které tam na ně budou zdarma čekat.

Těšíme se na vás!

den-pro-jedlicku

PS: Pro majitele vánočních jedliček, kterým by termín společného sázení nevyhovoval, máme variantu individuální výsadby na vybraných pasekách v pražských lesích. Podmínkou je mít naši vánoční jedličku (speciální sazenice jedle bělokoré, kterou jste si zakoupili před Vánoci v rámci našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností) a mít vlastní nářadí. Chcete-li svoji jedličku v lese vysadit mimo termín akce Den pro jedličku (3. 4. 2022), ozvěte se nám na e-mail fiserova@lesy-praha.cz. Pošleme vám přesné souřadnice vybraných pasek a pokyny, jak při výsadbě postupovat, aby se jedlička správně ujala.

Několik fotografií z minulých ročníků.

Jak může vypadat taková cesta jedné vánoční jedličky od nás k vám a nakonec do lesa, se můžete podívat na videu Štěpána Rychetského.