V oboře v Satalicích probíhá asanace nemocných stromů

13. 8. 2015

V srpnu letošního roku čeká oboru v Satalicích asanace asi 30 stromů, k níž jsme museli přistoupit kvůli častým pádům stromů ve zdejším porostu. Abychom zajistili bezpečnost návštěvníků, budou některé poškozené a nemocné dřeviny v bezprostřední blízkosti stezek pokáceny, další podstoupí zdravotní ořez. Několik stromů arboristé ořežou na torza a v lese je ponechají, aby tak zachovali vhodné podmínky pro místní hmyzí společenstva, jejichž přirozeným lesním stanovištěm je právě staré trouchnivějící dřevo.

Dotčené stromy jsou viditelně označeny, budoucí torza písmenem T.

Pracovní prostor bude ohrazen a na místě budou informační cedule, přesto nabádáme návštěvníky, aby nevstupovali do míst, kde asanace probíhá, a dbali zvýšené opatrnosti. Děkujeme.

Na konci druhé světové války byla oblast Satalic častým cílem náletů spojeneckých vojsk. V obci a v přilehlých porostech byla silná německá osádka, jež zajištovala ochranu blízkého letiště. Jelikož lesní porost, který se v této oblasti nachází, byl tehdy starý přibližně 80 let, představoval ideální možnost úkrytu pro německou bojovou techniku. Svazy amerických letadel shodily do oblasti značné množství leteckých pum.

Stromy období konce války přežily a dnes na nich na první pohled nejsou známy takřka žádné následky. Bohužel střepiny z tohoto období jsou jejich součástí dodnes, a proto dřevo zde vytěžené dřevozpracující podniky odmítají kvůli riziku poškození svých zařízení při procesu zpracování. Navzdory okem viditelným kvalitním objemovým parametrům kmenů tak nelze zdejší dřevo využít jinak než jako palivo.