Čiplenka Šmoula přijela z Krušných hor

12. 9. 2014

Letos v srpnu naše zvířecí rodina v zookoutku v Malé Chuchli přivítala nového člena, který do Prahy v doprovodu našich lesníků přicestoval až z Krušných hor. Tamní lesník odchoval mladou laň (které se v myslivecké mluvě říká čiplenka) jelena lesního a požádal nás, zda bychom Šmoulu, jak se laň jmenuje, mohli umístit v chuchelském zookoutku.

smoulasmoula1

Jelen lesní se řadí mezi největší obyvatele evropských lesů, ale vyskytuje se i v západní a střední Asii nebo na severu Afriky. Samci, jejichž charakteristickou ozdobou je mohutné paroží, které každý rok na konci zimy shazují, mohou dorůstat až do výšky 150 centimetrů v kohoutku a vážit i 250 kilogramů, dospělé laně jsou o poznání menší, v kohoutku dosahují výšky kolem 100 centimetrů. Vzhledem ke své impozantní velikosti nemá jelen mezi ostatními zvířaty mnoho přirozených nepřátel, nebezpečné však pro něj může být setkání s hladovým vlkem nebo medvědem. Dožívá se obvykle kolem 10 až 13 roků, život v zajetí mu ovšem může přidat i dalších 10 let.

Lesní zookoutek v Malé Chuchli je jedním z pražských zookoutků, které Lesy hl. m. Prahy spravují. Návštěvníci zookoutku si zde mohou prohlédnout až třicet druhů zvířat z českých lesů, včetně rysa ostrovida, výra velkého, daňka evropského nebo právě jelena lesního. V pražských zookoutcích nacházejí svůj nový domov i trvale handicapovaní živočichové, kteří se již nemohou vrátit do volné přírody.