POZVÁNKA: Věnujte jedličkám budoucnost a vysaďte je s námi do lesa

3. 3. 2023

S jarem se blíží i vyvrcholení aktuálního ročníku našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností. V sobotu 1. dubna 2023 jej zakončí náš slavnostní Den pro jedličku, během nějž v Kunratickém lese společně vysadíme všechny bývalé vánoční jedličky, které jste si u nás před Vánoci zakoupili. Přijít ale může kdokoli – i ti, kteří si naši speciální jedlovou sazeničku v květináči pořídit nestihli. Na místě budeme mít připravené i „volné“ jedličky, kterých se můžete ujmout a vysadit je do lesa.

Akce začíná ve 14:00 v Kunratickém lese v lokalitě Na Ovčíně nedaleko Velkého altánu a ukončena bude o dvě hodiny později.

Vysazením jedličky podpoříte návrat jedle bělokoré, královny českých lesů, do pražské přírody. Jedle bělokorá v minulosti patřila mezi naše nejhojnější jehličnany, postupem času ale z českých lesů kvůli znečištění ovzduší i nešetrnému hospodaření v lesních porostech takřka vymizela. My to chceme napravit a vy můžete být při tom.

‼️ Předem ale upozorňujeme, že do lesa patří jen stromky z lesních školek, které jsou vypěstované přímo pro výsadbu v lesním porostu a mají potřebnou dokumentaci. Rozhodně lesu neprospějeme, pokud jej v dobré víře obohatíme o různé kultivary okrasných dřevin. Proto prosíme všechny zájemce o sázení v Kunratickém lese, aby si přinesli jen jedličky pořízené v rámci našeho vánočního projektu, anebo si až na místě vybrali jeden ze stromků, které tam na ně budou zdarma čekat.

Těšíme se na vás!

den-pro-jedlicku

PS: Pro majitele vánočních jedliček, kterým by termín společného sázení nevyhovoval, máme variantu individuální výsadby na vybraných pasekách v pražských lesích. Podmínkou je mít naši vánoční jedličku (speciální sazenice jedle bělokoré, kterou jste si zakoupili před Vánoci v rámci našeho projektu Vánoční jedlička s budoucností) a mít vlastní nářadí. Chcete-li svoji jedličku v lese vysadit mimo termín akce Den pro jedličku (1. 4. 2023), ozvěte se nám na e-mail jedlicka@lesy-praha.cz. Pošleme vám přesné souřadnice vybraných pasek a pokyny, jak při výsadbě postupovat, aby se jedlička správně ujala.

Několik fotografií z minulých ročníků.

Jak může vypadat taková cesta jedné vánoční jedličky od nás k vám a nakonec do lesa, se můžete podívat na videu Štěpána Rychetského.