Netradiční, ale s budoucností. To jsou naše vánoční jedličky

18. 11. 2021

Vánoční jedličky s budoucností jsou po roce zase tady! 🙂 Pátý ročník našeho srdcového projektu zahájíme už v pondělí 22. listopadu 2021. Stejně jako v předchozích letech budeme prodávat speciální vánoční jedličky v květináčích. Opět se jedná o lesní sazenice jedle bělokoré, které příliš nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic. Letos jsme do prodeje připravili celkem 1 000 jedliček, které budete moct na jaře 2022 vysadit přímo do lesa mezi ostatní stromy při příležitosti Dne pro jedličku – 3. 4. 2022 v Kunratickém lese.

jedlicka_nahled

Polovina zhruba půlmetrových stromků pochází z lesní školky ve Staré Boleslavi, dalších 500 kusů jsme pro projekt vypěstovali v naší lesní školce v Čimickém háji. V této lesní školce již několik let pěstujeme jehličnaté i listnaté sazenice, které pak vysazujeme v pražských lesích. I když produkce sazenic z pěstebních ploch, které se nacházejí uprostřed Čimického háje, zdaleka nepokrývá naši každoroční potřebu pro výsadby v pražských lesích, je to důležitý zdroj pro dodržení správné druhové skladby výsadeb i pro případné výpadky v externích dodávkách. Fakt, že zde stromky od semínka pěstujeme v podmínkách, které odpovídají i jejich budoucímu stanovišti, navíc zvyšuje jejich odolnost a životaschopnost.

Při dodržení správného postupu (pomalá teplotní aklimatizace, zalévání a zajišťování vzdušné vlhkosti) by stromky měly v pořádku zvládnout svůj náročný vánoční úkol ve vytopených pražských domech a bytech. A protože se nejedná o standardní vánoční jehličnany pěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž o stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině, měly by posléze úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese. Ten, kdo nedisponuje zahradou, kam by jedličku po zimě mohl zasadit, anebo ten, kdo chce stromku věnovat úplnou svobodu, může jej na jaře 2022 vzít do lesa na akci Den pro jedličku, na níž se budou bývalé vánoční jedličky pod dohledem našich lesníků vysazovat. Výsadba jedliček se v nějaké podobě uskuteční za všech okolností. Pro případ, že by do našich plánů znovu zasáhla pandemie covidu-19 a z ní vyplývající opatření, jsme připraveni i na „bezkontaktní“ variantu.

Od pondělí 22. 11. 2021 si jedličku můžete zakoupit na některém z našich prodejních míst v různých částech hlavního města:

Kde Kdy
Zahradnictví Ďáblice během otvírací doby
ekocentrum Prales během otvírací doby
hájovna Čimice pondělí–pátek 7:30-8:30; 14:30–16:00
hájovna Hostivař  vyprodáno pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Chuchle pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Šárka pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30

Cena za stromek je 150 Kč. Kromě stromku kupující obdrží i podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat. Pokud máte zájem jedličku na jaře vysadit v lese a chcete dostat všechny informace včas na svůj e-mail, přihlaste se k odběru našich „jedličkových novinek“.

Jedle bělokorá v minulosti bývala naším nejhojnějším jehličnanem, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela, a to hlavně kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým imisím. Výsadbami mladých sazenic jí pomáháme postupně se do české přírody zase vracet. Jedle patří mezi dřeviny, které v pražských lesích každoročně vysazujeme.

jedlicka_plakat