Pražskými lesy hučí křovinořezy. Vyžínáme buřeň kolem mladých stromků

31. 5. 2018

Jen co první větší deště smáčely zemi, na lesních pasekách vyrostla buřeň všeho druhu. Trávy a popínavé ostružiny přerůstají malé lesní sazeničky a upírají jim světlo, živiny i dostatek vláhy. Proto jsme vyrazili na paseky a s pomocí křovinořezů a ručních kos se pustili do práce. Malé sazenice totiž nemají dostatek sil, aby se samy popraly o své místo na slunci a tak se v pražských lesích můžete setkat s našimi pracovníky, kteří svádí tento neúnavný boj za ně. Na naši práci letos čeká 121 ha mladých lesních kultur. Ale protože buřeň roste v lesích překotně rychle, musíme se na každou paseku během roku jednou až dvakrát vrátit. Dohromady se letos popereme s buření na ploše větší než 73 Václavských náměstí.

Ožínání je součástí nutné péče o mladé lesní kultury. Musíme jej provádět několikrát do roka, abychom sazenicím poskytli co nejlepší podmínky pro růst. O malé stromky se tímto způsobem staráme tak dlouho, dokud nejsou bezpečně odrostlé před vysokou trávou a ostružiním. Kromě ochrany před agresivní vegetací musíme také dávat pozor na nenechavou zvěř, která si ráda pochutná na čerstvých výhoncích i kůře. Proto stavíme kolem nových pasek oplocenky, umisťujeme stromky do individuálních ochran či provádíme nátěry speciálními repelenty, které zvěři nechutnají.

Do pražských lesů jen během letošního jara zamířilo bezmála 145 tisíc lesních dřevin na více než 16 ha půdy a další vysadíme na podzim.

boj s buření