V Běchovicích vznikl nový lesnický úsek, do dvou let tu porostou i nové lesy

3. 2. 2016

Počátkem letošního roku se počet lesnických úseků, které Lesy hl. m. Prahy spravují, rozrostl z původních pěti na nynějších šest. Na východě Prahy přibyl nový úsek Běchovice, pod nějž bude spadat část lesních pozemků, které doposud náležely k úseku Hostivař a Bohnice. Nový lesní Jan Sýkora tak bude kromě území Běchovic, kde bude mít svou základnu, pečovat také o Klánovice, Xaverovský háj, Horní a Dolní Počernice a Dubeč. Celkem se bude starat o takřka 411 hektarů pozemků.

Pomyslnou hranicí nového úseku bude na jihu silnice Kutnohorská a na severu dálnice D11 spojující Prahu a Hradec Králové. Náš nový úsek se zrodil právě tady, neboť v této oblasti počítáme v nejbližších dvou letech s velkým množstvím sadebních a pěstebních prací. Podle plánů hlavního města by tu měly vyrůst dva nové lesy – les Robotka v Dubči a les V Panenkách v Běchovicích. S výsadbami by se mělo začít už letos na podzim, v lese Robotka zalesníme 7,3 hektaru, přičemž na každém hektaru poputuje do země asi 10 000 sazenic. V Panenkách bude plocha větší, cca 19,5 hektaru zaplní zhruba 195 000 sazenic. Největší zastoupení v nových výsadbách bude mít dub, lípa a buk, doplní je sazeničky javoru, jasanu, jilmu, douglasky a modřínu. V lese V Panenkách druhovou skladbu obohatí také mladé borovice.

Nový lesní Jan Sýkora, který bude mít běchovický úsek na starosti, pochází ze středočeských Chotusic nedaleko Kutné Hory. Vystudoval Střední lesnickou školu v Hranicích na Moravě a v roce 2014 úspěšně absolvoval Fakultu lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v Praze, obor lesnictví. Od léta 2014 do konce roku 2015 pracoval jako adjunkt pro Vojenské lesy a statky ČR v divizi Hořovice.

Bude-li vás cokoli k aktuálnímu dění v lesích v běchovické oblasti zajímat či budete-li potřebovat s čímkoli souvisejícím pomoci, telefonní číslo nového lesního je 778 772 372. Svůj dotaz, podnět nebo komentář můžete zaslat také na jeho e-mail sykora@lesy-praha.cz.

mapa-bechovice-kolaz

Nový pražský lesník a místo jeho působiště.