V pražských lesích se objevila larva ohroženého nosorožíka

22. 10. 2015

Vzácný entomologický poklad našli před nedávnem pracovníci Lesů hl. m. Prahy v kupě štěpky v lese v severovýchodní oblasti Prahy. V teple, které sálalo z tlejícího dřevního odpadu, se zalíbilo larvě nosorožíka kapucínka, jenž se svými až 40 milimetry patří mezi naše největší brouky a v Česku je podle zákona chráněn jako ohrožený druh.

Nosorožík kapucínek (Oryctes nasicornis) vzbuzuje pozornost už samotným jménem, jež z něj zdánlivě činí něžnějšího příbuzného obávaného afrického lichokopytníka. Důvtipné „rohaté“ označení si nosorožík vysloužil (podobně jako známější roháč obecný svými strašidelnými kusadly) nápadným zahnutým rohem, který samečkům vyrůstá na hlavě. Poetické druhové jméno „kapucínek“ pak dokonce odkazuje až k řeholním řádům a jejich módě. S františkánskými kapucíny má brouk společný hnědý „šat“ – v jeho případě jej ovšem tvoří tmavé krovky a vyzdvižený hrudní štít, který u hlavy připomíná odstávající kapuci.

Nejčastěji se teplomilný nosorožík objevuje v nížinách a teplejších pahorkatinách, dobře se mu daří v Evropě, na severu Afriky i v jihozápadní Asii. Ani tam, kde se prokazatelně vyskytuje, ale není snadné jej zahlédnout. Dospělý brouk žije ve volné přírodě jen několik týdnů od konce jara do konce léta a aktivní je většinou až za soumraku a v noci, kdy hledá mízu na kmenech stromů. Přes den se skrývá v suchém listí nebo ve štěrbinách stromů. Zato jeho larvy, které mohou dorůst až do délky 120 milimetrů, se vyvíjejí několik let a během této doby se třikrát svlékají. Teprve poté se mění v kuklu, z níž se za pár týdnů vylíhne dospělý brouk. V původním kokonu ale zůstává přes zimu a ven vylétá až na jaře.

larva-nosorozik

nosorozik

Larva nosorožíka nalezená v lese na severovýchodě Prahy.

Dospělý nosorožík kapucínek. (Zdroj: Wikipedia.org)

Larvy se vyvíjejí v mrtvém dřevě trouchnivějících pařezů a v dutinách starých listnatých stromů. Staré lesy jako přirozená stanoviště larev ale z přírody mizí a nosorožík se tak naučil žít i v kompostech, navršených hromadách pilin na pilách nebo ve skládkách dřevního odpadu.