Vyschlým lesům hrozí požáry, buďte v přírodě opatrní

7. 7. 2015

Horké letní dny s teplotami, které hravě překonávají hranici tropických 30 stupňů, jsou sice radostí pro provozovatele i návštěvníky koupališť, ale pro hasiče a lesníky je to hlavně červeně blikající kontrolka a vážný důvod k neustálé pohotovosti. Se zvyšujícími se teplotami se zvyšuje i riziko vzniku požárů ve vyprahlých lesních porostech, v nichž jediná jiskra dokáže během okamžiku způsobit klidně katastrofu.

Proto lesníci Lesů hl. m. Prahy prosí všechny návštěvníky, kteří se vydávají do pražské přírody, aby dodržovali lesní zákon a vyvarovali se v lese jakékoli manipulace s otevřeným ohněm, nerozdělávali oheň mimo vyhrazená pikniková místa a respektovali zákaz kouření. Umístění vyhrazených piknikových míst naleznete v sekci Pikniková místa.

Lesníci Lesů hl. m. Prahy se v pražských lesích každoročně musí potýkat s několika většinou menšími požáry, letos to byly zatím dva – jeden v lesním úseku Bohnice, kde v květnu hořelo asi 0,5 hektaru lesa, druhý v lesním úseku Hodkovičky, kde začátkem června bezdomovci zapálili borovou tyčovinu. Nejhorší byla ale situace v roce 2013, v Modřanské rokli tehdy vzplálo 15 úmyslně založených požárů.