Armáda dubů pro planetu: Děti sázely nový les

7. 5. 2015

Pod záštitou mezinárodní dětské nadace Plant-for-the-Planet se v sobotu 18. dubna vypravilo na 80 dětí do Milíčovského lesa, aby pražským lesníkům pomohly s výsadbou nového lesa na pasece u Kateřinek.

Nejdřív si vyslechly nezbytnou instruktáž od jednoho z našich lesníků. Jak se takový les sází, jim předvedl přímo vedoucí lesního úseku Hostivař, který pečuje také o Milíčovský les. Pak už si teorii vyzkoušely na vlastní kůži – nebo spíš paže a záda. Během odpoledne se trpělivě střídaly u motyk a společně vysázely takřka 200 mladých stromků.

Druhové složení sazenic bylo tentokrát prosté: Do země putovaly výhradně sazenice dubu, který v jarních výsadbách v pražských lesích každoročně dominuje. Vévodí totiž skupině dřevin, které společně nejlépe odpovídají přirozenému složení původních lesních porostů v oblasti hlavního města.

IMGP7223b

Ještě nějakou chvíli to přece jen potrvá, než se kořeny stromků v novém domovišti zabydlí a malé doubky vzrostou, už teď se ale děti naučily, že jejich práce jednou posílí plíce naší planety.