Děti pomohou pražským lesníkům s výsadbou 141 tisíc nových stromů

23. 4. 2015

Každoročně na jaře vyrážejí pražští lesníci do terénu a na pasekách se pouští do výsadby nové generace lesů. Letos v jarních měsících lesníci vysadí 141 150 nových stromků a pražské lesy se tak rozrostou o 18 hektarů. K výsadbě lesníci už pravidelně zvou děti z pražských základních škol, které vlastními silami se zakládáním nových lesů pomáhají a přitom se učí, jak důležitou roli les v našich životech hraje a jak zásadním úkolem je ochrana stromů před vandalismem či neméně nebezpečnou lhostejností vůči životnímu prostředí. V minulých dnech lesníkům se sazenicemi v Ďáblickém háji a v Milíčovském lese pomáhalo na 150 žáků, v Hostivaři se zapojili i dospělí a další dobrovolníci se do lesa ještě chystají.

Druhovou skladbu mladých stromů lesníci pečlivě vybírají tak, aby se co možná nejvíce blížila přirozenému složení původních lesních porostů v pražské oblasti. Nad všemi ostatními proto vyčnívá dub zimní, jehož sazenice tvoří celých 40 % letošní jarní výsadby, o dalších 5 % navíc zvyšuje zastoupení dubů jeho věrný „souputník“, dub letní. Pomyslné druhé místo si v posledních několika letech tradičně udržuje buk, tentokrát s 22procentním podílem, a na třetím místě je lípa s 11 procenty. Dominující listnaté druhy doplňuje celkem skoro 14 tisíc jehličnatých stromků, především borovice (6 %), jedle (3 %) a douglaska (2 %).

 

Podíl jednotlivých druhů dřevin z celkového počtu 141 150 kusů nově vysazených stromů v pražských lesích na jaře 2015:

jarni-vysadby2015

Nejvíc sazenic letos poputuje do půdy v Kunratickém či Milíčovském lese nebo v Ďáblickém a Xaverovském háji. V Ďáblickém háji se do výsadeb zapojilo už 70 dětí ze ZŠ Burešova, která s námi spolupracovala i loni, v Milíčovském lese začátkem minulého týdne pomáhalo 30 školáků ze ZŠ Dubeč a 50 dětí ze ZŠ Chmelnice. V Hostivařském lesoparku se v polovině dubna na zalesňování vrhli kromě dětí i dospělí – akci pro ně připravila nezisková organizace Jóga v denním životě jako součást projektu Stromy pro zemi.

Za posledních deset let (od roku 2005) lesníci z Lesů hl. m. Prahy vysadili více než 1,2 milionu nových lesních sazenic. Lesy hl. m. Prahy se řídí pravidlem, že za každý strom, který musí v rámci obnovní péče o les odstranit, vysadí 10 nových, aby tak zachovaly lesní bohatství pro nynější návštěvníky pražské přírody, ale také pro jejich budoucí generace.