Silný vítr vyvracel stromy v pražských lesích a parcích

3. 4. 2015

Mimořádně větrné počasí několika posledních dní poškodilo porosty v pražských lesích a několik stromů vyvrátilo i v pražských parcích, především v Královské oboře Stromovce. V lesních porostech evidujeme nyní celkové škody ve výši přibližně 230 metrů krychlových dřevní hmoty.

Největší potíže vítr působil v Krči, v Kunraticích a v Modřanech, kde škody na lesních porostech nyní dohromady představují zhruba 100 m3. V Šáreckém údolí větrné smrště poškodily přibližně 50 m3 dřeva, za Hostivařský lesopark a Milíčovský les dosahují škody 30 m3 a na velmi podobná čísla ukazuje situace v Prokopském údolí, Chuchelském háji a na Ladronce. Zhruba 20 m3 dřevní hmoty poničil vítr v Ďáblicích a Satalicích, kde padající kmeny navíc poškodily dvě vozidla a blízkou garáž.

V Královské oboře Stromovce silný nárazový vítr nenávratně poničil prozatím 18 stromů. Nápor větru nevydržely 3 borovice, 5 jedlovců kanadských a 5 smrků, 1 lípa, 1 olše, 1 javor, 1 vrba a 1 velký modřín. Dřeviny, které větru podlehly, byly většinou zdravé, měly však vzrostlé a košaté koruny, do nichž se vítr opřel a stromy tak vyvrátil nebo rozštípnul.

Lesy hl. m. Prahy začaly okamžitě odklízet kmeny, které padly přes cesty, pokračují v odstraňování nebezpečně nakloněných stromů v blízkosti komunikací a v odklízení padlých stromů v lesních porostech.

Znovu všechny návštěvníky důrazně varujeme před vstupem do lesních porostů a parků, dokud se počasí neuklidní. Vítr a déšť v kombinaci s podmáčenou půdou hrozí pády dalších stromů.