Zimní těžby v Prokopském a Dalejském údolí

9. 2. 2015

Obnovní těžby, které jsou nezbytnou součástí zodpovědné péče o les, právě probíhají také v Prokopském a Dalejském údolí. Údolí je specifické tím, že ještě před 100 lety bylo téměř celé jeho území člověkem trvale odlesněné a využívali jej zemědělci jako pastviny a pole. Právě v tomto období začalo rozsáhlé zalesňování vápencových svahů, velmi často však z dnešního pohledu nevhodnými dřevinami, zejména borovicí černou a akátem. Dnes jsou tyto porosty na hranici své fyzické životnosti a je nutné provést jejich postupné „omlazení“ novou generací lesa. Tuto činnost lesníci nazývají obnovou lesa.

Lesníci se snaží dřeviny, které jsou v ČR a v Praze nepůvodní, jako je především akát, borovice černá a dub červený, nahrazovat dřevinami v naší oblasti původními a vhodnými pro dané místo. Správná volba dřevin na konkrétní stanoviště je základem pro budoucí odolnost lesního porostu. V několika lokalitách v Prokopském a Dalejském údolí vznikne pokácením části nepůvodního porostu plocha, která bude zalesněna sazenicemi přirozené druhové skladby.

Přestože byla převážná část území v minulosti odlesněna, dochovaly se v západní části Dalejského údolí fragmenty původních lesních porostů s přirozenou dřevinnou skladbou. Při obnově těchto porostů volí lesníci ty nejjemnější postupy. V lese vyhledávají místa, kde se pod mateřskými stromy objevují mladé stromky, tzv. přirozené zmlazení. Jednotlivým výběrem starých stromů a jejich těžbou pak vytváří vhodné podmínky pro zdárný vývoj nové generace lesa.

 

Podrobnosti o aktuálních obnovních těžbách v Prokopském a Dalejském údolí (podobně jako o těžbách v dalších pražských lesních úsecích) najdete v sekci Těžební zásahy.

tezby-dalejske-prokopske-2015