V pražských lesích probíhají obnovní těžby

27. 1. 2015

Zimní období je ideální čas, kdy se v lese provádějí tzv. obnovní těžby. Zjednodušeně lze říci, že lesníci porovnají lesní hospodářský plán se zdravotním stavem a potřebami porostu, vyznačí stromy určené ke skácení a po zásahu vyklidí kmeny a větve a na jejich místo, zpravidla hned na jaře téhož roku, vysází nové mladé stromky. Tím je do určité míry kopírován přírodní proces, při kterém by staré stromy postupně dožívaly a nahrazovali by je jejich následníci. Ryze přírodní procesy však trvají řádově stovky let a při jejich respektování by v některých lokalitách les na určitou dobu úplně zmizel.

Lesníci používají několik metod obnovy lesa. Pokud staré stromy kácíme a nahrazuje je nová samovolně vznikající generace z opadu semen, hovoříme o přirozené obnově lesa. Ta může probíhat tam, kde se v původním porostu nebo v jeho bezprostředním okolí vyskytují žádoucí druhy plodících stromů. Pokud ovšem potřebujeme změnit také druh dřeviny, která na daném místě roste, např. chceme-li nahradit nepůvodní akát, borovici černou nebo dub červený, musíme na vzniklou plochu vysázet nové stromky. V tom případě jde o tzv. umělou obnovu lesa.

zima-v-lesedrevosazeni

Všechny způsoby obnovy však mají několik společných zásad. Základním pravidlem je pozvolnost, pravidelnost a přiměřený rozsah těžeb. Takový postup určuje lesní hospodářský plán a správnost postupu hlídá nejenom odborný lesní hospodář a vlastník lesa, tedy hlavní město Praha, respektive Magistrát hl. m. Prahy, ale i orgány státní správy lesů a státní správy ochrany přírody.

Pokud nejsou základní pravidla dodržována, hrozí, že les zestárne a oslabí se natolik, že snadno podlehne větru, hnilobě, hmyzím škůdcům a dalším nebezpečím. Ohrožená trvalost a stabilita lesa znamená i ohrožení rekreační funkce lesa. Optimální obnova lesa je sice spojena s kácením stromů, ale je současně i předpokladem k tomu, abychom les zachovali pro další generace.

V zimním období probíhají mýtní těžby na řadě míst v pražských lesích a informace o nich budou postupně k dispozici na našich webových stránkách, včetně map s vyznačením oblastí, kde můžete očekávat těžbu.

 

Podrobnosti o aktuálních obnovních těžbách v pražských lesích najdete již nyní v sekci Těžební zásahy.

 

Velice si vážíme zájmu veřejnosti o les a o naši práci v něm a rádi vám zodpovíme jakékoliv další dotazy. Přestože jsou místa těžby stromů na přístupových cestách viditelně označena, v zájmu bezpečnosti návštěvníků lesů důrazně varujeme před vstupem do těchto lokalit.