Revitalizace Dolního rybníka na Placinách

25. 4. 2014

Rybníky na Placinách byly postaveny v roce 1965 v rámci tzv. akce „Z“ místním rybářským spolkem, který byl v té době založen. Rybníky jsou průtočné, napájené vodou z potoka Placiny, který je pravostranným přítokem Blatovského potoka. Ne zcela odborné provedení a dlouhá léta zanedbané údržby vyústily v současný havarijní stav obou rybníků.

Dolní rybník má poškozené břehy, objekt trubního přelivu je nefunkční a nekapacitní, hráz je silně poškozená (s nevyhovujícími parametry) a poškozený je i objekt požeráku.
V roce 2011 získalo rybník hlavní město Praha a od té doby se připravuje celková rekonstrukce.
Rybník byl na podzim 2012 vypuštěn a sloven.

Oprava hráze
Z hráze budou odstraněny některé nevhodné náletové dřeviny. Návodní líc bude z obou stran očištěn a vytvarován ve sklonu cca 1:2. Oba líce budou opevněny kamennou dlažbou uloženou do štěrkopísku a jednotlivé kameny budou vyklínovány. Opevnění bude provedeno cca 30 cm nad provozní hladinou.
Vypouštěcí zařízení
Původní vypouštěcí zařízení bude zcela odstraněno a nahrazeno novým betonovým požerákem, který bude obložen dubovým dřevem a bude k němu zřízena lávka. Od požeráku bude položeno skrze hráz nové odtokové potrubí. Vedle požeráku bude postaveno kamenné schodiště pro potřeby údržby a výlovů rybníka.
Úprava břehů
Břehy, které jsou v současné době podemleté, budou očištěny od pozůstatků původního hrázděného dřevěného opevnění a budou nově opevněny kamenným záhozem.
Celkově dojde revitalizací k zachráně další zanikající vodní plochy v Praze a k zajištění dobrého technického stavu rybníka i pro další generace.

Autor textu: www.praha-priroda.cz