Kvůli kapří herpesviróze vypouštíme vodu v Cukrovarském rybníce

22. 8. 2019

AKTUÁLNĚ (6. 9. 2019): Cukrovarský rybník je již vypuštěný a ryby vylovené. Bez vody zůstane rybník celou zimu, aby došlo k likvidaci nebezpečného viru.
V Cukrovarském rybníce v pražské Vinoři, který má naše organizace ve své správě, se začátkem srpna objevil kapří herpes virus. Pro kapry tato nákaza znamená jediné: výlov a utracení. Tím se sníží riziko rozšíření nákazy do dalších rybníků. Proto během těchto dnů postupně vypouštíme vodu z Cukrovarského rybníka. Na konci srpna pak Český rybářský svaz, který zde ryby chová, provede výlov a likvidaci ryb. Rybník zůstane nějaký čas vypuštěný, aby byl virus zničen. K jeho likvidaci se využívá například vápnění anebo se vypuštěný rybník nechá přemrznout během zimních měsíců. Kapří herpes virus je nebezpečný pro kapra obecného, kapra koi a jejich křížence. Pro ostatní vodní živočichy ani pro lidi nepředstavuje žádné riziko.

Na dalších vodních plochách, které máme ve své správě, budeme pečlivě sledovat všechny podezřelé úhyny kaprů.
Mimořádná opatření k zastavení šíření nákazy likvidací ryb vydala pro chovatele ryb Městská veterinární správa v Praze Státní veterinární správy.
rybnik