Vstup na zamrzlé pražské nádrže a rybníky není bezpečný. Led je příliš tenký

23. 1. 2019

Poslední lednové dny proměnily pražské nádrže a rybníky v ledová zrcadla, která lákají k zimním radovánkám. Musíme ovšem důsledně varovat všechny, kteří by chtěli vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Podle našeho posledního měření na vodním díle Džbán a Hostivařské přehradě nemá led v současné chvíli ani minimální bezpečnou tloušťku pro vstup na něj.

Pro bezpečnější vstup na led je nutné, aby byl alespoň 18 cm silný, ale ani toto číslo vám samozřejmě nezaručí, že se s vámi led nemůže probořit, neboť příroda je nevyzpytatelná a na ledové plochy vždy vstupujete na vlastní nebezpečí. Naše poslední měření, které jsme provedli na vodním díle Džbán, nám každopádně potvrdilo, že tloušťka ledu nedosahuje minimální bezpečné síly pro hromadné bruslení. Naši pracovníci naměřili pouhých 7 cm. O něco lépe na tom byla Hostivařská přehrada, kde se tloušťka ledu pohybuje kolem 10 cm. Kromě potřebné mocnosti ledu je navíc nezbytné, aby se teploty pohybovaly dlouhodobě pod bodem mrazu, protože vyšší teploty mohou způsobit nepředvídatelné trhliny a propady. Zamrzlý povrch se pak jeví jako bezpečný opravdu jen na první pohled.
tenký led
Na všechny, kteří si chtějí zabruslit nebo si jen zkrátit cestu přes zamrzlý rybník, apelujeme: Vždy si důkladně prohlédněte stav ledu, nevstupujte do míst přítoků a odtoků z vodních děl, všímejte si prasklin i děr a nevstupujte na ledové plochy, nejste-li si jistí jejich bezpečnou tloušťkou. Vstup do takových míst se rovná hazardu se životem.