Na prudkých svazích i po rovince: Nové sekačky si poradí v každém terénu

7. 9. 2018

Organizace Lesy hl. m. Prahy má kromě jiného na starosti také údržbu luk sousedících s lesními porosty a zeleně kolem pražských potoků a vodních nádrží nebo péči o trávníky v několika důležitých pražských parcích. A protože je příroda hlavního města velmi členitá, není sečení trávníků vždy snadná záležitost. Dostat se i do těch nejprudších srázů s křovinořezy znamená pro naše pracovníky mnoho namáhavé i nebezpečné práce, a přesto jsou místa, jež zůstanou nepřístupná. V podobných situacích musí nastoupit technika, která nás dokáže zastoupit. Takové pomocníky máme od konce srpna v naší organizaci. Jsou jimi dvě nové rádiem řízené svahové sekačky, které se hravě poperou s takřka jakýmkoliv terénem.

Žlutočerné stroje s pohonem na všechna čtyři kola jsme již měli možnost otestovat na sypané hrázi vodní nádrže Hostivař. Žací stroje řízené na dálku rádiovou vysílačkou dokážou svou výkonností zastoupit až 15 pracovníků s křovinořezy a během hodiny posekat trávu na ploše o velikosti fotbalového hřiště. Bez problémů se za pomoci lana a navijáku vyšplhají do svahu o sklonu až 55°.
Dálkově řízené sekačky se používají především na sekání trávy v náročném terénu, ale snadno si poradí i s rovnými travnatými plochami. Nejčastěji se s nimi setkáte na hrázích přehrad, rybníků, na říčních březích, na svazích u komunikací, na letištích, golfových hřištích a podobně. My je budeme využívat k sekání trávy ve špatně přístupných lokalitách a na prudkých svazích.
Oba stroje byly pořízeny z prostředků hlavního města Prahy.
sekačky


Jak naše nové sekačky zdolávají terén, můžete vidět na videu.