Sucho trápí i Prahu, vodu pomáhají zadržet rybníky

28. 6. 2018

Nedostatek srážek, vysoké teploty, vyprahlá krajina. Tak v poslední době vypadají jarní a letní měsíce v České republice a území hlavního města není žádnou výjimkou. Občasné srážky totiž nedokážou doplnit hladinu spodních i povrchových vod na normální úroveň a Praha se potýká s jejich nedostatkem. Množství vody, které pražskými potoky v současné době protéká, je přibližně o polovinu menší, než je běžné. Vody v některých potocích je dokonce ještě méně. Tímto nedostatkem pak trpí v první řadě rostliny a živočichové vázaní na vodní ekosystém. Boj proti suchu v Praze vedeme na několika frontách, vodě do cesty například stavíme nové rybníky.

V souvislosti s nedostatkem vody musíme aktuálně řešit například krizovou situaci na Litovicko–Šáreckém potoce, kterému jsme museli začít pomáhat tzv. nadlepšováním průtoku, abychom zajistili, že voda z potoka zcela nezmizí, a dokázali tak zachovat jeho funkci. Proto kontrolovaně snižujeme hladinu vody na vodním díle Jiviny. Voda upuštěná z nádrže pak částečně nahrazuje tu, která chybí v korytě Litovicko–Šáreckého potoka.
O tom, že je situace v Praze závažná, svědčí i zákaz, který jako vodoprávní úřad vydal odbor stavební Úřadu městské části Praha 4. Ten od 17. května letošního roku zakázal odběr povrchových vod z rybníka Šeberák na Kunratickém potoce k zalévání zemědělských plodin.
IMG_7337_u
Jedním z možných způsobů, jak bojovat proti suchým obdobím, je budování nových vodních nádrží, které dokážou vodu v krajině udržet. A touto cestou jde i naše organizace. Pro hlavní město Prahu jsme vybudovali již několik nových rybníků a na dalších pracujeme právě teď. Celým novým vodním komplexem se může blýsknout například park Stromovka, jejíž zrekonstruovanou centrální část od loňského roku zdobí dva rybníky Srpeček a Slunečnice. Další novou vodní plochou je třeba rybník Zahrádky na potoce Rokytka ve Vysočanech nebo původně suché retenční nádrže Kotlářka na Motolském potoce v Košířích a Interlov na Roztylském potoce v Michli, které jsme v posledních letech proměnili v nádrže se stálou vodní hladinou. A na dvou rybnících v současné době neúnavně pracujeme. První z nich se nachází na kraji Modřanské rokle a nese název Lipiny. A novou tvář dostává i dříve zanedbaný prostor v těsné blízkosti obory Hvězda, kde vzniká rybník Terezka.
Doufáme, že naší prací přispějeme k lepšímu životnímu prostředí a podaří se nám zadržet více vody, která se v naší krajině v posledních letech stává nedostatkovým zbožím.