Lesy hl. m. Prahy varují: Vstup na tenký led je hazard se životem

28. 2. 2018

V posledních únorových dnech se zima v Praze projevila v plné síle. Mrazy mění pražská vodní díla v ledová zrcadla, která přímo vybízejí k zimním radovánkám na bruslích či jen tak k nevšední procházce. Mnozí návštěvníci zamrzlých vodních nádrží si ale neuvědomují hrozící riziko, kterému se během svých aktivit vystavují. Tím nebezpečím je příliš tenký led, jenž se může snadno probořit. Podle našeho posledního měření led momentálně nemá ani minimální bezpečnou tloušťku pro hromadné bruslení.

Pro bezpečnější vstup na led je nutné, aby byl alespoň 18 cm silný, ale ani toto číslo vám samozřejmě nezaručí, že se s vámi led nemůže probořit, neboť příroda je nevyzpytatelná a na ledové plochy vždy vstupujete na vlastní nebezpečí. Naše poslední měření, které jsme provedli na vodní nádrži Džbán, nám každopádně potvrdilo, že tloušťka ledu nedosahuje minimální bezpečné síly pro hromadné bruslení. Naši pracovníci naměřili pouhých 12 cm. Kromě potřebné mocnosti ledu je navíc nezbytné, aby se teploty pohybovaly dlouhodobě pod bodem mrazu, protože vyšší teploty mohou způsobit nepředvídatelné trhliny a propady. Zamrzlý povrch se pak jeví jako bezpečný opravdu jen na první pohled.
tloustka_ledu_Dzban
Na všechny, kteří si chtějí zabruslit nebo si jen zkrátit cestu přes zamrzlý rybník, apelujeme: Vždy si důkladně prohlédněte stav ledu, nevstupujte do míst přítoků a odtoků z vodních děl, všímejte si prasklin i děr a nevstupujte na ledové plochy, nejste-li si jistí jejich bezpečnou tloušťkou. Vstup do takových míst se rovná hazardu se životem.
Varovných případů je z posledních dnů mnoho. O velkém štěstí může hovořit například bruslař z Hořejšího rybníka v pražských Kyjích, pod kterým se minulou neděli odpoledne při bruslení led prolomil. Jen díky pohotovému kolemjdoucímu nezaplatil za svou lehkomyslnost životem.