Výlovy pražských rybníků: V jarním slunci se zaleskly šupiny kaprů, amurů i štik

7. 4. 2017

Od poloviny března do začátku dubna vylovili rybáři z Českého rybářského svazu tři pražské rybníky. Jako první přišel na řadu rybník Martiňák v Dolních Počernicích, pak se rybáři přesunuli k Cukrovarskému rybníku ve Vinoři a nakonec si nechali hloubětínský Hořejší rybník. Do práce na bahnitých dnech vypuštěných rybníků jsme se rybářům rozumně nepletli, ale břehy byly naše. Pro děti z pražských škol jsme si u každého z rybníků připravili doprovodný program se stanovišti z vodního světa. Výlovům tak přihlížely takřka tři stovky školáků.

V sítích a kádích rybářů z Českého rybářského svazu končili nejčastěji kapři, amuři, líni nebo cejnové, výjimkou ale nebyli ani štiky, sumci či úhoři. Vylovené ryby však neputovaly na prodejní pulty. Malé rybky se vrátí zpět do rybníků a ty velké se přesunou do jiných rybářských revírů.
Zatímco rybáři zápolili se sítěmi, rybami a všudypřítomným bahnem, ze břehu je pozorovaly desítky zvědavých pohledů. Na výlov rybníka Martiňák se přišly podívat děti z Fakultní základní školy Chodovická, vinořské ryby zblízka prozkoumali školáci ze Základní školy Praha-Kbely a žáci Základní školy Praha 9 – Hloubětín dorazili k Hořejšímu rybníku. Školáci se dozvěděli mnoho zajímavého ze světa ryb, vodních savců, ptáků i hmyzí drobotiny a některé z nabytých znalostí si mohli vyzkoušet přímo na místě. Zkusili si například, jak loví potravu kachna anebo kolik práce dá bobrovi pokácet vzrostlý strom.
vylovy12