Revitalizace Cukrovarského rybníka ve Vinoři

10. 6. 2014

Od letošního jara slouží Cukrovarský rybník ve Vinoři opět ke sportovnímu rybolovu a k rekreaci Pražanů. Prošel celkovou revitalizací, kterou zajišťovaly Lesy hl. m. Prahy.
Cukrovarský rybník byl postaven na vlhkých loukách kolem Vinořského potoka koncem 19. století a sloužil jako zdroj vody pro mytí řepy v nedalekém cukrovaru. Během let docházelo k postupnému zanášení rybníka a chátrání objektů.

Na začátku 21. století byl již rybník ze dvou třetin zcela zanesen sedimenty, vypouštěcí zařízení bylo nefunkční a hráz byla částečně protržena.
V roce 2010 získalo rybník od soukromého vlastníka hlavní město Praha a byl to poslední rybník na Vinořském potoce, který nebyl vyčištěn a opraven. V roce 2012 byl rybník vypuštěn a poté následovalo odbahnění cca 5 000 m3 sedimentů. U nátoku do rybníka byla ponechána část mokřadní vegetace, tzv. litorální pásmo, ve kterém byly vyhloubeny tři malé tůně. Takovéto prostředí je u rybníků důležité zejména pro život obojživelníků a hnízdění ptáků. Pravý břeh rybníka byl stabilizován kamenným záhozem.
Práce pokračovaly po celý rok 2013 na všech vodohospodářských objektech i v korytě potoka pod rybníkem. Veškeré původní poškozené betonové objekty byly vybourány. Na rybníku bylo vystavěno nové kamenné vypouštěcí zařízení (požerák) a bezpečnostní přeliv. Hráz byla obložena kamennou dlažbou a celé okolí se vyčistilo od skládek a navážek.
Na jaře 2014 byl zrevitalizovaný rybník znovu napuštěn a slouží ke sportovnímu rybolovu a k rekreaci.

Stavbu objektů pro odbor městské zeleně a odpadového hospodářství MHMP realizovala organizace Lesy hl. m. Prahy. Celkové náklady, včetně odbahnění, činily 8,2 mil. Kč.
tisková zpráva ke stažení