Revitalizace Chvalského rybníka

17. 2. 2014

Nejvýznamnější zakázky 2013
Rybník leží v katastru Horní Počernice. Jedná se o návesní rybník protékaný pravostranným přítokem potoka Chvalka. Rybník představuje krajinotvorný prvek a byl určen k malé retenci dešťových vod a chovu ryb. Vlivem dlouhotrvající neúdržby se však většina objektů rybníka nacházela v havarijním stavu. Revitalizace započala na podzim 2012.

Oprava hráze
Návodní líc hráze byl opevněný pískovcovou kamennou zdí. Opevnění vykazovalo značné množství poruch. V rámci revitalizačních prací nebylo toto zdivo bouráno, ale bylo ponecháno jako ztracené bednění při výstavbě nové kamenné zdi. Na koruně je osazené kované zábradlí.
Oprava vypouštěcího zařízení
Stávající betonový požerák jsme nahradili novým kamenným sdruženým objektem. Odpadní potrubí DN 600 od požeráku je, s ohledem na jeho havarijní stav, vedeno v nové trase. Podchod pod komunikací na hrázi byl proveden protlakem ze startovací jámy v rybníce.
Úprava dna a břehů
V rámci revitalizačních prací bylo provedeno odbahnění rybníka a vyspádování dna k požeráku. Břehy rybníka jsou nyní upraveny tak, aby se zjednodušil přístup k vodní hladině, a to jak pro různé živočichy, tak i pro obyvatele a návštěvníky tohoto území. Tato úprava zároveň podpořila rozvoj břehové vegetace.
 

Fakta o projektu
Typ nádrže protékaná
Účel nádrže krajinotvorný, rybochovný, retenční
Plocha hladiny 4 750 m2
Objem nádrže 8 200 m3
Vodní tok pravostranný přítok toku Chvalka
Vlastník Hlavní město Praha
Správa Lesy hl. m. Prahy
Investor Hlavní město Praha, Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství – MHMP
Zástupce investora Ing. Jiří Karnecki
Dodavatel Lesy hl. m. Prahy, středisko vodní toky
Zástupce dodavatele Ing. Ondřej Palička
Projektant EKOTECHNIK – INŽENÝRING, s. r. o.
Realizace říjen 2012 – srpen 2013