Revitalizace rybníka Homolka

17. 10. 2013

Rybník Homolka se řadí mezi historické pražské rybníky: Našli bychom ho již v záznamech vojenského mapování ze začátku 18. století. Patří do soustavy několika rybníků, které na sebe bezprostředně navazují a kterou kromě Homolky tvoří Milíčovský rybník, rybník Kančík, Vrah a rybník Šáteček.

Milíčovský rybník, Kančík a Vrah spolu s Homolkou náleží do chráněného území přírodní památky Milíčovský les a rybníky. V celé této lokalitě se vyskytuje řada chráněných druhů živočichů a rostlin. V okolí rybníků se rozkládají mokřady, vlhké louky a zachovalé lesní porosty. Nejcennější je alej 12 dubů na hrázi rybníka, která je památkově chráněna. Území Milíčovského lesa a rybníků slouží rovněž jako důležité hnízdiště pro ptactvo.
K revitalizaci rybníka Homolka se přikročilo kvůli celkově špatnému stavu nádrže. Nádrž byla zabahněná, rybníku protékala hráz, stav výpustného zařízení neumožňoval regulovat odtok vody, bezpečnostní přeliv rybníka zaplnila černá skládka. Rekonstrukce nádrže započala v říjnu 2013. Termín ukončení stavby je listopad 2013.
Vzhledem k tomu, že se rybník Homolka nalézá v oblasti přírodní památky, veškeré stavební činnosti se musí provádět maximálně šetrně k okolí. Přednost mají malé stroje a ruční práce. Chráněné duby z aleje na hrázi zakrylo dřevěné obložení, které má zabránit poškození kmenů během prací v bezprostřední blízkosti.
Rekonstrukci nádrže schválily všechny příslušné orgány ochrany přírody.
Tento stavební zásah umožní zachování biotopu vodní hladiny.

Oprava stavidla
Stávající betonový požerák byl vybourán, včetně odpadního potrubí; tato akce se neobešla bez překopání hráze. Následně se položilo nové odpadní potrubí a byl umístěn nový železobetonový požerák. Konstrukce požeráku bude obložena dubovým dřevem.
Oprava hráze
Stávající hráz, jež je značně podemletá, bude dosypána a zatěsněna vhodným jílovitým materiálem ve sklonu 1:2, který zajistí pozvolnější přístup k vodě. Návodní svah ve sklonu 1:2 zajistí proti erozi kamenná dlažba uložená do štěrkopísku, stejně jako je tomu na rybníku Kančík.
Situace revitalizace (pdf)
Situace odbahnění (pdf)

Investor Hlavní město Praha, Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství – MHMP, Jungmannova 35, Praha 1
Zástupce investora Ing. Richard Polifka (tel.: 236 005 818), Ing. Jiří Karnecki (tel.: 236 005 817)
Projektant a TDI Ekotechnik-inženýring s. r. o., Ing. Jiří Jílek
Dodavatel Lesy hl. m. Prahy – Středisko vodní toky, Práčská 1885, Praha 10
Vedoucí střediska Ing. Ondřej Palička
Stavbyvedoucí Vladimír Denis
Doba realizace říjen 2013 – listopad 2013