Revitalizace Horního rybníka Na Placinách

17. 10. 2013

Horní rybník a spodní rybníky Na Placinách fungují jako průtočné rybníky na vodním toku Placina. Odpad z Horního rybníka Na Placinách je zaústěn do rybníka Placina Spodní. Oba rybníky vznikly v nezalesněném prostoru Klánovického lesa. Tuto holou plochu lze najít již na stabilním katastru z roku 1842. Pravděpodobně šlo o bažinaté louky.
Hlavní město Praha oba rybníky obdrželo od obce Klánovice. Po vyřízení všech nutných povolení se v roce 2012 přistoupilo k celkové rekonstrukci rybníka Placina Horní.
Při vypouštění nádrže bylo nutné zasáhnout i do spodního rybníka (nefunkční spodová výpust). Revitalizace rybníka Placina Spodní je naplánována na 4. čtvrtletí roku 2013.
Popis dílčích etap stavby „Revitalizace Horního rybníka na Placinách“

1. Odbahnění
Před vlastní opravou se provedlo odbahnění. Ze dna nádrže bylo odvezeno 1535 m3 sedimentu.
2. Rekonstrukce výpustného zařízení
Původní nevyhovující vypouštěcí zařízení po vybourání nahradil nový prefabrikovaný požerák s odpadním potrubím vyústěným do hladiny spodního rybníka. Konstrukce betonového požeráku bude obložena dubovými fošnami.
3. Rekonstrukce hráze
Jakmile se odstranily náletové dřeviny a pařezy v tělese hráze, přistoupilo se ke zhotovení ozubů pro uložení návodní těsnicí vrstvy. Tuto těsnicí vrstvu tvoří nasypaná a následně zhutněná jílovitá zemina. Proti působení vody v nádrži chrání těsnicí vrstvu dlažba z lomového kamene položená na sucho do štěrkopísku. Součástí hráze je i nově vybudovaný bezpečnostní přeliv lichoběžníkového tvaru.

Investor Hlavní město Praha, Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství – MHMP, Jungmannova 35, Praha 1
Zástupce investora Ing. Jiří Karnecki (tel.: 236 005 817)
Projektant Ing. Milan Jícha
Dodavatel stavební části Lesy hl. m. Prahy – Středisko vodní toky, Práčská 1885, Praha 10
Vedoucí střediska Ing. Ondřej Palička
Stavbyvedoucí Pavel Semecký
Doba realizace září 2012 – listopad 2013