Revitalizace Cukrovarského rybníka

17. 10. 2013

Cukrovarský rybník je posledním rybníkem na Vinořském potoce na území hlavního města Prahy. Nad ním se nachází ještě 5 dalších rybníků – Malá a Velká Obůrka, Pohankův rybník, Vinořský rybník a návesní rybník ve Kbelích. Jedná se o poslední rybník na Vinořském potoce, který ještě nebyl opraven a vyčištěn.
Cukrovarský rybník byl vybudován na vlhkých loukách kolem Vinořského potoka začátkem 20. století jako zdroj vody pro okolní továrny. V roce 2010 získalo rybník hlavní město Praha od soukromého vlastníka. Po vyřízení veškerých potřebných povolení byla zahájena celková rekonstrukce, jejíž součástí je i revitalizace 200 metrů Vinořského potoka pod rybníkem.


Rekonstrukce výpustného zařízení
Jakmile se odbouraly původní objekty a odtěžila nekvalitní část hráze, byl osazen nový prefabrikovaný požerák. Následně bylo položeno nové odpadní potrubí. Potrubí od požeráku bude zakončeno v balvanitém skluzu kamenným čelem. Posléze se začne s rekonstrukcí hráze. Součástí hráze bude bezpečnostní přeliv z betonového zdiva s kamenným obložením pohledových částí.
Od bezpečnostního přelivu bude vodu odvádět skluz s kynetou z kamenné dlažby z balvanů (minimální hmotnost 500 kg) uložených do štěrkopískového lože. Návodní líc hráze bude opevněna kamennou dlažbou uloženou do štěrkopísku.
Revitalizace potoka
Koryto potoka pod rybníkem bylo vyčištěno a zbaveno veškerých zbytků původních konstrukcí. Nově bude koryto opevněno kamennou rovnaninou z velkých balvanů a svahy budou co nejvíce rozvolněny.
Situace revitalizace (pdf)

Investor Hlavní město Praha, Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství – MHMP, Jungmannova 35, Praha 1
Zástupce investora Ing. Richard Polifka (tel.: 236 005 818), Ing. Jiří Karnecki (tel.: 236 005 817)
Projektant Ing. Jiří Hybášek
Dodavatel stavební části Lesy hl. m. Prahy – Středisko vodní toky, Práčská 1885, Praha 10
Vedoucí střediska Ing. Ondřej Palička
Stavbyvedoucí Zdeněk Baloun
Doba realizace září 2012 – listopad 2013