Rybník Zátišský

8. 2. 2013

Zátišský rybník patří ke dvěma historickým rybníkům na Zátišském potoce, které se objevují již na mapách z roku 1848. V sedmdesátých letech minulého století byla kvůli zastavování okolí Zátišského údolí a svádění dešťových vod do potoka provedena celková rekonstrukce Zátišského rybníka včetně výstavby betonového bezpečnostního přelivu.
V průběhu dalších let se ale ukázalo, že sdružený objekt byl navržen špatně, a hráz se několikrát přelila. Při poslední větší povodni na jaře 2008 a následně v roce 2010 došlo nejen k přelití hráze, ale poškodil se i vzdušný líc v okolí vypouštěcího zařízení. Proto se rozběhl projekt celkové rekonstrukce a revitalizace rybníka.

Cíl revitalizace
Cílem  revitalizace je opravit  narušený a po povodni zdevastovaný rybník. Je potřeba opravit narušenou konstrukci hráze včetně nového opevnění a vyrovnání koruny hráze, odbahnit a vyčistit celou zdrž a upravit břehy. Sdružený objekt bude přestavěn a posílen přelivným průlehem v koruně hráze. Součástí projektu budou i vegetační úpravy okolí rybníka.
Oprava hráze 
Stávající hráz je ve střední části u objektu poškozena, ale založení hráze s relativně strmými svahy je dosud nenarušeno. Poškozená místa na hrázi budou dosypána a celý vzdušný líc bude urovnán a upraven. Z návodního líce bude odstraněno původní betonové opevnění, které nahradí kamenná dlažba. Koruna hráze bude vyrovnána a za ní se vybuduje štěrková cesta. Pod hrází bude opraven a vyčištěn patní drén, který slouží zejména k tomu, aby nedocházelo k nežádoucímu podmáčení tělesa hráze.

Sdružený objekt (vypouštěcí zařízení)
Původní betonový objekt bude kromě odpadního potrubí zdemolován a nahradí ho nový kapacitní sdružený objekt vyzděný z kamene. Přelivné hrany budou provedeny z kamenořezů. Nový objekt je navržen tak, aby byla maximálně využita kapacita odpadního potrubí a zároveň zajištěna bezpečná a jednoduchá manipulace při vypouštění nádrže. Jako stavební kámen poslouží čedič.
Pomocný přelivný objekt
Kvůli omezené kapacitě potrubí odpadu bude v levé části hráze dobudován pomocný boční přeliv ve tvaru průlehu, který stabilizují příčné a podélné prahy s kombinací dlažby na sucho s klínováním a zadrnováním.
Stabilizace koryta potoka
Kvůli zvýšeným průtokům v Zátišském potoce, které způsobuje zaústění dešťových kanalizací do tohoto vodního toku, dochází k celkové devastaci a zahlubování koryta potoka. Největší erozní rýha dosahuje hloubky až 4 metry a v některých místech jsou v ohrožení i soukromé pozemky v sousedství. Odnesený materiál pak zanáší nádrže na toku.
V rámci tohoto projektu bude provedena na několika místech stabilizace koryta těžkou kamennou rovnaninou tzv. horskou úpravou, která se v Praze stále více používá a jsou s ní nejlepší zkušenosti. Vzhledem k tomu, že se v lokalitě Zátišského potoka objevuje ledňáček říční, který vyhledává kolmé stěny potoků a řek ke hnízdění, budou některé stabilní kolmé stěny ponechány. Dále se odstraní zbytky původních opevnění a stupňů, které jsou v dezolátním stavu, a budou nahrazeny přírodě blízkými skluzy a štěrkovými záhozy.

Typ nádrže průtočná
Účel nádrže retenční, krajinotvorný, rybochovný
Plocha hladiny 2 020 m2
Objem nádrže 2 650 m3
Typ vzdouvací stavby zemní sypaná hráz
Vodní tok Zátišský potok
Vlastník Hlavní město Praha
Správa Lesy hl. m. Prahy
Investor Hlavní město Praha, Magistrát hl. m. Prahy, Odbor ochrany prostředí
Zástupce investora Ing. Richard Polifka
Dodavatel Lesy hl. města Prahy, Středisko vodní toky
Zástupce dodavatele Ing. Ondřej Palička
Projektant Ekotechnik-Inženýring s. r. o., Ing. Jiří Jílek
Realizace říjen 2008 – květen 2009
Náklady 5 milionů Kč