Děti vyprovodily kamarády ježky zpátky do přírody

10. 5. 2019

Desítka ježků, kteří zimovali u žáků pražských základních a mateřských škol a klientů z Domova pro seniory SeneCura, se během března a dubna úspěšně navrátila do přírody. O malé bodlináče se staralo celkem 435 náhradních pečovatelů, kteří po několik zimních měsíců dbali o to, aby měl jejich svěřenec dostatek potravy i čistý pelíšek. Společným vypuštěním ježků do přírody jsme završili již čtvrtý ročník našeho projektu Kamarád ježek. Všichni ježčí ošetřovatelé získali certifikát a drobné upomínkové předměty.

Ne každý ježek v naší přírodě má to štěstí, že do podzimu zvládne nabrat dostatečnou hmotnost k tomu, aby v zimním spánku bezpečně přečkal zimní období. Pozdní ježčí mláďata zpravidla velikostí ani váhou nedosahují hranice přežití a před zimou tak končí v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Náš projekt Kamarád ježek zapojuje do péče o ježky pražské mateřské a základní školy a nově také seniory. Z účastníků projektu se od listopadu stali ježčí ošetřovatelé a po celou dobu se starali, aby ježkům nechyběla potrava, měli čistou podestýlku a domeček, kam se mohli uchýlit ke spánku. Součástí ježčí péče bylo i pravidelné vážení a vedení deníku, do kterého ošetřovatelé průběžně zapisovali, jak se ježkovi daří.
Naším projektem chceme v dětech podpořit zájem o přírodu, ohleduplnost ke zvířatům, zodpovědnost a respekt k dodržování pravidel, která jsou při péči o divoká zvířata nutností.
Těší nás, že se i letošní ročník Kamaráda ježka vyvedl, a děkujeme všem náhradním pečovatelům, kteří ježkům umožnili přečkat zimu a na jaře jim pomohli s návratem do přírody.
ježek