Stromovka má nové ptačí přírůstky. Dejte si pozor na labutího samce

22. 6. 2018

Novými ptačími přírůstky se může pochlubit Královská obora Stromovka. Hladinu Rudolfova rybníka brázdí hned 11 mladých opeřenců. Prvních 7 z nich patří lyskám černým, jejichž mláďata se vylíhla už počátkem května. Na témže rybníce vyvedly své mladé i labutě. Labutí samice, do té chvíle bezpečně ukrytá v hnízdě z rákosu, vyvedla své 4 potomky na vodní hladinu a mláďata se ihned stala senzací parku. Obě ptačí rodiny bedlivě střeží jejich otcové, kteří nemají daleko k útokům na kolemjdoucí i jejich psy. Proto důrazně upozorňujeme návštěvníky, aby labutě a lysky nerušili, pokud se nechtějí dostat do křížku s jejich silnými zobáky a křídly.

Přestože jsme v okolí hnízdících ptáků rozmístili varovné cedule poukazující na nebezpečného labutího samce, našli se neukáznění návštěvníci, kteří naše varování ignorovali. O štěstí by mohl hovořit například majitel psa, který jej nechal pobíhat na volno a jeho čtyřnohý přítel málem přišel o život. Poté, co se pes příliš přiblížil k labutí rodině, na něj labuťák zaútočil a zvíře začalo tonout. Jen díky rychlé pomoci a resuscitaci se psa podařilo zachránit. Ani samec lysky nezůstává pozadu a svoji rodinu brání ze všech sil.

Znovu prosíme všechny návštěvníky parku, aby dopřáli těmto ptačím rodinám klid a dostatek prostoru. Vyhnete se tak možným zraněním a vodní ptactvo ušetříte stresu. Děkujeme za pochopení.

labutě